Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kriminalforsorgen foretrækker også lokale advokater

»Det er hyggeligt med provinsielle Morten Korch-tilstande, men det er også et problem for retssikkerheden.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Sidste sommer skrev jeg en kommentar »Når forsvareren spiller golf med dommeren«, som omhandlede lokal sammenspisthed, og hvor jeg bl.a. henviste til den tidligere kriminalkommissær og souschef i Rejseholdet, Kurt Kragh, der i sin bog »At tænke som en morder« skriver om en mordsag i en provinsby, hvor en uskyldig var blevet sigtet, og hvor en lokal advokat var med til afhøringen af den sigtede: »Lokale forsvarsadvokater har ofte en meget pragmatisk og lokalpolitisk holdning til en mistænkt. Havde han dræbt NN, skulle han erkende det, og så skulle forsvarsadvokaten nok finde formildende omstændigheder.« Hensynet til folkestemningen var altså vigtigere for advokaten end hensynet til klienten.

Denne kommentar fik flere provinsadvokater op af stolen. Eksempelvis betegnede min kollega Jakob Fastrup, Ikast, min redegørelse som »fake news« og udtryk for en »Morten Korch-agtig opfattelse«. Med den debat, der opstod sidste sommer, må jeg have ramt et ømt punkt.

Nu er den gal igen. Jeg har en klient et sted i provinsen, hvis sag ikke er uproblematisk. I forbindelse med sagen var min klient til møde hos Kriminalforsorgen. Der foretrækker man tilsyneladende også de lokale advokater, idet sagsbehandleren foreslog min klient at droppe mig og i stedet tage en lokal navngiven advokat. Min klient fulgte dog ikke Kriminalforsorgens opfordring.

Som supplement til debatten, vil jeg henvise til et citat fra tidligere statsadvokat Birgitte Vestberg i bogen »Statsadvokaten«. Den tidligere anklager er ikke begejstret for profilerede advokater. Derimod i provinsen, »kunne man være sikker på, at den tiltalte var repræsenteret ved en bundhæderlig og solid advokat, der kun havde ét ønske, nemlig at varetage sin klients interesse«. »De foretrak en hurtig og effektiv behandling af sagerne, og da et salær jo hurtigt løber op, var det naturligvis en fordel for klienterne, at advokaten ikke brugte flere timer end nødvendigt,« ifølge den tidligere statsadvokat.

Selvfølgelig ønsker anklagemyndigheden en »hurtig og effektiv behandling af sagerne«. Det gør det lettere for anklagemyndigheden, men jeg vil nødig være en forsvarsadvokat, som anklagemyndigheden klapper på ryggen. Det er hyggeligt med provinsielle Morten Korch-tilstande, men det er også et problem for retssikkerheden. Michael Bjørn Hansen, advokat, København V