Konservativ passivitet

Læs mere
Fold sammen

Det er fint, at de Konservative på Christiansborg kæmper for at fastfryse grundskylden, der er gået amok mange steder, som gruppeformand Brian Mikkelsen beskrev i en stor Berlingske-kommentar sidste weekend.

Men for os med bopæl på Frederiksberg - hvorfra Mikkelsen selv fremdrager et af sine skrækeksempler - er der alligevel en vis undren over de Konservative i sagen om grundskyld.

Lige så aktive Brian Mikkelsen og de Konservative er på Frederiksberg, lige så passive er partifællerne på Frederiksberg Rådhus nemlig. Pudsigt nok sidder politisk ordfører Mai Mercado med begge steder. Frederiksberg har længe haft landets højeste grundskyld, sådan som Berlingske jævnligt har beskrevet. For et gennemsnitligt parcelhus med lidt have er den årlige udgift omkring 47.000 kroner - og den stiger til 98.000 kroner.

Alligevel gør de lokale konservative alskens krumspring for at foretage sig så lidt som absolut muligt. Over halvdelen af landets kommuner har ellers en lavere sats end Frederiksberg, og det samme gælder 11 ud af landets øvrige 12 kommuner med K-borgmester.

Både i 2013 og 2014 stemte borgmester Jørgen Glenthøj og kompagni mod forslag fra Liberal Alliance om at fastfryse grundskylden, et forslag der ellers er præcis, hvad Brian Mikkelsen kæmper for på Christiansborg.

Samtidig er der fundet penge til et kulturhus, som ingen har efterlyst og som koster et stort trecifret millionbeløb, der er indkøbt bycykler (som de Konservative ellers bekæmper i København), og byrådet gransker mulighederne for at udvide den lokale offentlige sektor med kulturskole, spillested og torvehaller.

For grundskyldsplagede skatteborgere på Frederiksberg er det en ringe trøst, at de Konservative ved seneste kommunalvalg fik den laveste vælgeropbakning og det laveste mandattal nogensinde - og at byrådsgruppen netop har haft sin tredje afhopper på blot halvandet år, velsagtens en slags kommunal danmarksrekord. Men måske var det sundere for de Konservative på Frederiksberg bare at føre borgerlig politik?

Henrik Murmann, Edvard Glæsels Vej 6, 2000 Frederiksberg