Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kommunerne bør knalde udenom

»Brugen af fyrværkeri er noget svineri i naturen, og det er ikke mindst til stor skade for dyrene,« skriver dyrlæge Lise Rovsing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunalvalget er lige om hjørnet. Kandidaterne er rundhåndede med floskler som »grønt og bæredygtigt«, når ambitionerne for deres byer skal beskrives.

Hvis kandidaterne virkelig vil »walk the talk«, vil det være glædeligt, hvis nogen havde krudt nok i sig til at tage skridtet og foreslå lokale nedslag, så man i de enkelte kommuner forbyder brugen af fyrværkeri.

Brugen af fyrværkeri er noget svineri i naturen, og det er ikke mindst til stor skade for dyrene.

Hunde og katte skræmmes for livet ved de høje brag. Heste, fugle og andre dyr lider ligeledes ved de voldsomme lysglimt og lyde. Brugen af fyrværkeri medfører brud på dyreværnsloven, der skal sikre dyr mod unødig smerte og lidelse.

Det lader til, at Folketinget ikke har mandsmod nok til at forbyde fyrværkeri på landsplan.

Det vil derfor være glædeligt, om det lokale selvstyre vil vise det gode eksempel og gå forrest og lade kommunerne knalde udenom – forhåbentlig til inspiration for vores nationale politikere.

Lise Rovsing, dyrlæge, Hellerup

Badevand som på Holbergs tid

Mutter Mette Frederiksen har folkesundheden og børnenes tarv som prioriteret fokus. Ganske vist blev mange mink aflivet med sundhedsmæssige konsekvenser for de nære omgivelser, og senere flød de to største byer København og smilets by, Aarhus, med kloakker, der løb over til landets store undren og overraskelse. Tænk, at der kommer regnvejr uventet fra oven – ganske uforudsigeligt. Så kan en femtedel af befolkningen vælte sig i colibakterier, der sætter sig på hud og slimhinder. Med skrøbelig og tynd hud ved sår, rifter og revner er det direkte sundsfarligt, ej at forglemme små børns evne til at sluge havvand.

Hvornår kommer der en voksen – gerne ingeniør – og påpeger det årligt tilbagevendende problem? Der er brugt trecifrede milliarder på covid-19, og nu peger det samme mod infrastruktur, herunder veje. Dog badevandet lader man være skident som på Holbergs tid. Ak, var det blot et stykke i Cirkusrevyen.

Holger Overgaard Andersen, Vedbæk

CPH tager klimaet alvorligt

I torsdagens udgave af Berlingske konstaterer Torben Steno i sin overskrift, at »vi vil gerne være grønne, bare ikke i luften«.

Luftfarten står for to-tre procent af alle CO2-udledninger på globalt plan, og udledningerne har været stigende frem, til coronakrisen ramte. Den gode nyhed er, at med nye teknologier kan vi fortsætte med at rejse – og passe på klimaet samtidig.

Luftfartens Klimapartnerskab har peget på, at luftfarten kan opfylde klimalovens reduktionsmål i 2030. Branchen foreslår oprettelsen af en klimafond, der skal finansieres af en afgift på cirka 30 kroner, som pålægges alle passagerer fra danske lufthavne. Midlerne øremærkes til klimainitiativer.

I Københavns Lufthavn er vores næste klimamål at drive lufthavnen helt uden udledning af CO2 allerede i 2030. Flyenes udledninger skal væk senest i 2050. Det kræver teknologisk udvikling og innovation. Derfor er CPH fyrtårnslufthavn i EU-projektet ALIGHT sammen med 15 andre europæiske partnere. Her skal fremtidens bæredygtige lufthavn designes, og CPH skal være rollemodel ved at fokusere på at etablere infrastrukturen til bæredygtige brændstoffer til fly og skabe vedvarende energi nok til driften af lufthavnen.

Samtidig indgår CPH i et stort partnerskab om at etablere produktionsfaciliteter i Danmark til bæredygtige brændstoffer til både fly, skibsfart og til transportsektoren. Med de rigtige politiske rammevilkår kan også luftfarten blive en bæredygtig transportform senest i 2050.

Marie Louise Hansen, chef for Corporate Responsibility, Københavns Lufthavne

Sproglige friheder

TV 2 tager sig nogle sproglige friheder, som er uklædelige.

Hvis TV 2 interviewer en fransk person, oversættes det franske ord vous, som betyder De, til et du. Det giver en helt anden samtale, og TV 2 kommer til at virke manipulerende.

Når den engelske dronning lykønsker en ung brite med sejr i US Open, oversætter TV 2 det engelske ord you, som betyder både du og De, til et du. Nej, TV 2, den engelske dronning siger ikke du til nogen.

Mandag morgen så jeg på News en samtale mellem to kandidater til det tyske valg om to uger.

Her anvendte de to politikere i deres samtale det tyske ord Sie, som betyder De, men TV 2 oversatte det til et du. Meget friskt gjort, men ikke korrekt.

TV 2 er tydeligvis begejstrede over du-formen, men det er forvrængende og manipulerende, at TV 2 oversætter ukorrekt. Overordnet giver det et billede af en useriøs tv kanal.

Claus Nelvad, Holte