Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kom på besøg, Trine Bramsen, men jeg advarer dig: Du bliver forelsket

»Efter lange forhandlinger med Søværnet fandt vi en værdig plads på arealet lige bag Holmens mastekran, hvor det nu står.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjørn Kähler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg er som medlem af Foreningen til Bevarelse af Danmarks ældste radiostation medejer af et lille, nydeligt træhus på Nyholm i København. Huset lå tidligere på en anden af Holmens øer, nemlig Frederiksholm. Det blev bygget i 1908 til Søværnets kystradiostation, og det oser langt væk af historie.

Da Frederiksholm blev frasolgt, lå det i vejen for byggeriet af boliger. Vi var nogle radiointeresserede, der vidste, at Danmarks første større gnistradiosender blev installeret i huset i 1908, og lige inden bulldozeren ryddede huset, købte vi det med velvillig bistand fra Mærsk Mc-Kinney Møllers og andre fonde.

Efter lange forhandlinger med Søværnet fandt vi en værdig plads på arealet lige bag Holmens mastekran, hvor det nu står. For at redde huset prøvede vi i sin tid at få det fredet, der hvor det lå. Det blev afslået med den begrundelse at huset jo var tomt. Nu er huset blevet museum og indeholder verdens ældste bevarede gnistsender og talrige radioting fra radioens begyndelse. Endvidere er huset jo nu blevet 113 år gammelt og er vedligeholdt fra A-Z, med blandt andet linoliemaling i de oprindelige farver.

Da huset efter vort skøn ligger på fredet areal, troede vi, at alt var ok og huset med indhold sikret for eftertiden. Men så kom chokket: I forbindelse med forsvarets udflytning fra Nyholm begyndte der at florere mere eller mindre vidtløftige planer for områdets fremtidige anvendelse.

Et nærmere studium af disse planer viser, at vort lille hus indtager en nøgleposition. Vi og vores nærmeste nabo, »Bræddehytten«, okkuperer det eneste areal, en evt. køber har mulighed at bygge på. Bræddehytten husede tidligere Forsvarskommandoens cafeteria, og det vil nok kun være nogle af de ansatte her, der vil fælde tørre tårer, når barakken forsvinder. Så er der kun vort lille nydelige hus i vejen for en købers byggeplaner. Det lille hus er nøglen til et salg af området, der måske vil indbringe noget, der svarer til prisen for spidsen af en jetjager.

Forsvarsminister Trine Bramsen var på rundtur på Nyholm i januar måned for at blive orienteret om området. Vi sad forgæves og ventede med brød og kaffe på en minister, der ikke kom.

Kære Trine Bramsen: Du havde sikkert tungtvejende grunde til ikke at besøge vores lille, nydelige hus. Det tilhører gruppen af historiske bygninger, du i et svar til Folketinget taler varmt for at bevare. Jeg ville dog have foretrukket, at du havde sagt fredede bygninger i stedet for historiske. Bulldozeren er endnu ikke kommet, så hvis du kikker forbi, giver jeg en kop kaffe. Jeg vil dog advare dig: Mange, der ser vort lille, smukke hus, bliver helt forelsket i det!

PS: Huset omtales ofte som OXA, hvilket er radiostationens kaldesignal.

Palle Kruse, Bagsværd