Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kom nu Christiansborg, kom nu Astrid Krag

»Det kan vel ikke være så svært at kopiere aftalen fra ældreområdet og ændre i en bekendtgørelse,« skriver Mia Nyegaard og Karina Rohrberg, der ønsker at bl.a. udviklingshæmmede atter kan få besøg fra pårørende.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Tiden går, Christiansborg

Tiden går. 25. april indgik partierne på Christiansborg en aftale om en hjælpepakke til udsatte og sårbare.

Vi var begge særligt glade for, at aftalen gav løfte om, at vores udsatte borgere og borgere med handicap, præcis som på ældreområdet, blev stillet i udsigt, at de snarest kunne få besøg af deres nærmeste. 1. maj blev besøgsforbuddet på landets plejehjem løftet.

På socialområdet venter vi stadig på, at det bliver til virkelighed. Alt imens bliver stadigt flere borgere ensomme og mismodige. Mange borgere med udviklingshæmning har i det hele taget svært ved at forstå, hvad der sker her i coronascenariet, og hvilke konsekvenser det har for deres liv og hverdag.

Det er der ikke noget at sige til. Der er også mange ting, vi har svært ved at forstå. For eksempel hvorfor de gode intentioner skal være så længe undervejs. Det kan vel ikke være så svært at kopiere aftalen fra ældreområdet og ændre i en bekendtgørelse – skal det tage både en og to uger at få nogle klare retningslinjer?

Tiden går.

Og det er helt unødvendigt og urimeligt al den stund, at borgere med handicap og psykiske lidelser på landets botilbud lider under præcis samme angst og ensomhed, som vi kender fra plejehjemsbeboere.

Når vi nu - langt om længe - tillader ældre at mødes med deres kære udendørs, kan vi ikke se en eneste grund til ikke også at gøre en verden til forskel for dem, der har det allersværest i coronakrisen. Ingen derude forstår, hvad vi venter på. Hverken borgere, pårørende, personale eller socialudvalgspolitikere som os.

Kom nu Christiansborg, kom nu Astrid Krag.

Mia Nyegaard socialborgmester (R) og Karina Rohrberg (V) medlem af socialudvalget i København

Åbne

Jeg er dødtræt af Dansk Sprognævn. De bøjer af for enhver tendens i stedet for at stå fast og fx nævne at »åbne op« er en pleonasme på linje med »bakke baglæns«.

Der er en tendens til, at hvis en fejl siges tilstrækkelig mange gange, vinder udtrykket hævd, og pludselig er det korrekt dansk.

I stedet burde Dansk Sprognævn gå forrest i kampen for et smukt korrekt dansk.

Per Haaber Gylling, Frederiksberg

Udligningsreformen er politikernes trøstespisning

Nu hvor ingen landspolitikere vover at stille sig i opposition til den førte coronapolitik, synes de i stedet at finde trøst i en ny fordelingspolitisk ekstravagance.

Udligning burde ikke finde sted, det er politisk armlægning uden forbindelse til den virkelige verden. I stedet må landspolitikerne tage ansvar for deres detailstyring af kommunernes økonomi og opkræve kommuneskatten direkte, som en statsskat.

Fordelingen af midlerne kan kun foregå retfærdigt, hvis der er en åben og objektiv nøgle for, hvad en kommune højst må bruge pr. indbygger ud fra andelen af ældre, syge, inaktive indvandrere osv. Borgerne fortjener gennemsigtighed og reel indflydelse på hvad skatterne anvendes til.

Hans Christensen, Dragør

»Samfundssind« er blevet forslidt og misforstået

Nu må nogen bringe erhvervsministeren til at forstå, hvordan samfundet fungerer! Det kan ikke være rigtigt, at statsministeren gang på gang accepterer ministerens håbløse og misforståede udtalelser om at vise »samfundssind«.

I ministerens seneste udfald må revisorbranchen stå for skud. Ønsker man, at erhvervslivet skal hjælpes gennem tiltag, som ikke er kommercielle, må det ske gennem forbedrede og politisk besluttede hjælpepakker og ikke gennem skæve forslag til, hvordan virksomheder skal drives. Det vil være ødelæggende for os alle, hvis ministerens opfordringer bliver fulgt.

Man kan kun kalde det tragikomisk, at en så ung og uerfaren mand er sat i spidsen for at varetage det samlede danske erhvervslivs interesser. Det siger desværre alt for meget om vores nuværende regering og dens forvanskede opfattelse af »samfundssind«.

Nils Thygesen, Nivå