Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Københavns grådige P-service

Foto: Celina Dahl

I det klassiske Rom optrådte begrebet »frons urbana«, at man havde et urbant ansigt, pande, i modsætning til »bonderøvene«. I de europæiske storbyer har man på trafikområdet frons urbana, mens vi har københavnsk bonderøv.

Det er en stor glæde, at Københavns Kommune har fået en kindhest ved at blive underkendt retten til at tildele bilister en bøde på 750 kroner, fordi de er kommet til at slå et forkert nummerplade-ciffer ind. Selv om de naturligvis har betalt. I Københavns Kommune er bilister og andre jaget vildt. P-pladser er et indtægtsobjekt. P-vagterne ligger på lur rundt om hvert andet hjørne for at hapse de formastelige og forventelige syndere. Der er altid gevinst. Også søndag formiddag i brokvarterernes yderdistrikter, hvor »ulovlige« biler ikke optager plads for nødvendige P-plads-søgende. Det er et rent skatteobjekt og dettes omfangslogiske status udvides systematisk hvert eneste år. P-vagterne er tvunget til at være fangevogtere på ledsaget udgang. Opnår de ikke dagens beregnede »fortjeneste« bliver ansættelsen hurtigt forkortet!

I byer som Berlin, Prag, Hamborg og andre steder med frons urbana er P-situationen ikke et tag-selv-bord, men man har pli. Bøderne når (naturligvis) ikke danske højder, men det vigtigste er, at parkeringssituationen ikke er rent fiskalt betinget. I en kommune som København, hvor hver eneste borger har 18.000 kr. stående på en spærret konto i overskud, er det ikke i orden, at Frank Jensen udstiller byens latterlige indtægtsmaksimering som om den var lige så grådig efter profit, som en unævnelig dansk bank.

Det er og bliver ægte bonderøv. Nu blev kommunen så underkendt i byretten og vi håber, det bliver en lærestreg. De mange P-bøder, som befolkningen lægger i Parkerings-»Service«, kunne passende bruges på forskønnelsesområdet. Plasticposer, flasker og andet affald ligger permanent i parker og anlæg. Nu som tilforn.
Men der er jo heller ingen kommunal profit på at få det fjernet. Kun udgift! Stig Wørmer, København S