Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Knæfaldet for Kina fejede min tvivl af banen

»Var JPs tegning smagløs og en smule kæk? Vel var den så.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Var Jyllands-Postens tegning smagløs og en smule kæk? Vel var den så. Og min ellers stålsatte tro på ytringsfriheden blev da også sat lidt på prøve i den forgangne uge. For det havde måske været helt fint, hvis redaktionen havde nøjedes med at grine internt og derefter standset den.

MEN - at være vidne til Kinas reaktion og det deraf følgende knæfald, som enkelte danske virksomhedsledere og politikere præsterede i kølvandet på miseren, fejede min tvivl af banen.

I samhandelens (altså økonomiens) og »de gode diplomatiske relationers« navn lagde de sig fladt med og logrede med halen - og styrkede dermed et regime, der ikke står tilbage for Nazityskland og Sovjet-kommunismen. Som blæser højt og flot på basale menneskerettigheder. Som forfølger kristne, muslimer, systemkritikere og folk af almen anderledes interesse end Beijing. Som iflg. universitetsprofessorer forsøger at styre pensum, faglige diskussioner og forskning i Europa, så det helst holder sig langt væk fra enhver debat om kinesisk politik etc. - og som desuden godt lige vil have indflydelse på, hvilke kunstværker, der står foran det danske parlament.

Hvad Kina gør i Kina... Tja, det kan jeg afgjort tænke mit om, men jeg erkender min begrænsede indflydelse og har endnu afholdt mig fra at invitere deres ambassadør til en kammeratlig samtale om tvangsdeportationer og koncentrationslejre i fjerne provinser. Men når de begynder at blande sig i, hvad vi i smagløshedens navn må og må ikke trykke i mit land, går det for vidt.

Når falske, kinesiske, robotgenerede Instagram-profiler sættes til at sprede badwill om Danmark pga. en dødssyg vittighedstegning, og når der fra højeste sted lægges pres på regeringen for at give en officiel undskyldning, ja, så er mit bæger for længst fuldt.

Så kære kinesiske kommunistregering; jeg er helt sikker på, at der er bedre ting I kunne bruge jeres energi på. Læse lidt op på menneskerettighederne, for eksempel. Subsidiært sætte jer ned og kigge jeres selvforståelse efter i sømmene samt helt lavpraktisk overveje fremtidige regler for håndtering af dyr på fødevaremarkeder (tør man sige dyrevelfærd…?) - før I bruger krudt på, hvad vi andre går og laver. Vibeke Molise Nibe, København K