Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kloge Mette?

Det vil være klogt, om »kloge Mette« nedtoner sine påvirkninger af modtagernes følelser og tillid, og samtidig stærkt øger sin anvendelse af fakta, som kan måles og dokumenteres, mener Ib Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Vor statsminister leder nu ofte TV-transmitterede pressemøder og partilederdebatter i den bedste sendetid. Hun er absolut en dygtig informator med stor gennemslagskraft i denne coronavirus-tid, og der er nu så meget materiale, at man kan foretage en enkel klassisk analyse a la Aristoteles af principperne i hendes taler.

Første princip er at indvirke på modtagernes følelser f.eks. med stærkt værdiladede ord, som kan vække modtagernes medlidenhed, frygt, vrede eller glæde. Andet princip er at skabe troværdighed og tillid om afsenderen, f.eks. ved at rose modtagerne - hele befolkningen eller ens modstandere. Det tredje princip er at anvende saglig og rationel argumentation, som taler til modtagernes fornuft.

Statsministeren anvender meget de to første principper i sine indlæg, men er sparsom med direkte at henvende sig til modtagernes fornuft med fakta, som kan måles og dokumenteres. Et af de ord, som i stedet går igen og igen i beskrivelsen af hendes egne overvejelser eller forslag, er f.eks. ordet »klog« - »vi skal gøre det klogt« eller »kloge tanker er ...« uden derefter at specificere, hvad det drejer sig om. Heri er helt uden argumentation indbygget, at andre forslag (f.eks. fra andre partier) så ikke kan være kloge. Sært er det også at forestille sig, at vælgerne på forhånd skulle tro, at en statsminister kunne finde på at fremlægge ukloge forslag.

Der vil derfor være klogt om »kloge Mette« nedtoner sine påvirkninger af modtagernes følelser og tillid, og samtidig stærkt øger sin anvendelse af fakta, som kan måles og dokumenteres. Disse skal også fremlægges i tide, således at andre partier har mulighed for og tid til at sætte sig ind i samme grundlag, som regeringen er vidende om. Først da fungerer det samarbejdende, demokratiske folkestyre som udtænkt af Grundlovens fædre. Først da vil vi vælgere være tilfredse med arbejdsgangene.

Ib Andersen, København