Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Klimapolitisk blindgyde?

»Et nyt, kostbart projekt med CO2-fangst på Amagerværket kan skabe en farlig præcedens for at etablere dyre tekniske anlæg til CO2-fangst ved landets biomasseværker. Dette kan forlænge Danmarks uheldige binding til importeret biomasse i mange årtier fremover,« skriver Andreas Petersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smid ikke gode penge efter dårlige, lyder en gammel talemåde.

Ordene er værd at huske, når en ny politisk aftale nu baner vejen for, at man snart kan indfange og lagre CO2 i Danmark i stedet for at pumpe det ud i atmosfæren.

Teknikken synes klart nødvendig for at nå Danmarks klimamål om en reduktion af CO2-udslip på 70 procent i 2030. Risikoen er dog soleklar. For ved at indkapsle og lagre CO2 kan levetiden forlænges på utidssvarende anlæg og forældede teknologier på en meget bekostelig måde.

At »reparere« på gamle, forurenende løsninger forsinker ny, mere klimavenlig teknologi. Derfor er der al mulig grund til at være på vagt over for tvivlsomme megaprojekter, der presses igennem i klimaets navn.

Amagerværket er et bekymrende eksempel. HOFOR, der leverer fjernvarme i København, ser et »stort potentiale« i et anlæg for CO2-fangst ved Amagerværket.

Det ombyggede Amagerværk stod færdig i 2020 efter en 5 milliarder kroner dyr ombygning. HOFOR anslår, at en løsning med CO2-fangst vil koste yderligere 3-4 milliarder og først være i drift om en årrække. Men allerede nu repræsenterer værket, der er baseret på at brænde importeret træflis, en forældet teknologisk løsning.

Ironien i at forlænge levetiden på dette projekt er betydelig.

Amagerværket er ifølge HOFOR allerede »CO2-neutralt«, så hvorfor overhovedet investere i at indfange CO2 fra et »CO2-neutralt« værk?

Måske fordi værkets »CO2-neutralitet« ikke handler om at være klimavenlig i virkeligheden. Reelt er den et resultat af en problematisk regneregel for at beregne udslip fra at fyre med importeret træflis fra blandt andet Amazonas.

Udslip fra importeret flis, der brændes i Danmark, tæller nemlig ikke med i det danske klimaregnskab og forsvinder i den blå luft. Amagerværket er derfor kun »CO2-neutralt« på papiret.

Et nyt, kostbart projekt med CO2-fangst på Amagerværket kan skabe en farlig præcedens for at etablere dyre tekniske anlæg til CO2-fangst ved landets biomasseværker. Dette kan forlænge Danmarks uheldige binding til importeret biomasse i mange årtier fremover.

Klimaet bør være øverst på den politiske dagsorden. Men en ambitiøs klimapolitik bør ikke suspendere sund økonomisk fornuft i klimaets navn.

Andreas Petersen, kandidat til Borgerrepræsentationen (K)