Klamme København

»Det betyder noget, om vores by er pæn og velholdt, og som kommune skylder vi de forretningsdrivende at tage det alvorligt, når de udtrykker bekymring over, at det flyder med affald i gaderne.«

I fredags fik vi en trist nyhed. The Danish Pipe Shop, en af de sidste gamle udvalgsvarebutikker i »den billige ende« af Strøget har valgt at kaste håndklædet i ringen og dreje nøglen om. Ærgerligt. Men vi kan godt forstå begrundelsen. For København er – til tider – decideret klam.

Det betyder noget, om vores by er pæn og velholdt, og som kommune skylder vi de forretningsdrivende at tage det alvorligt, når de udtrykker bekymring over, at det flyder med affald i gaderne. For vi kan faktisk gøre noget ved det, og ikke i form af endnu en kommunal oplysningskampagne med selvlysende fodspor. Der skal ryddes op i gaderne – og der skal tænkes nyt.

Oprydningen kræver flere hænder – mere mandskab – og en del af disse hænder kunne tilvejebringes via den kommunale nyttejob-indsats. Som kommune kan vi nemlig anvise nyttejobs til personer, der modtager økonomisk støtte fra vores kasse. I en række af de mange »lokalt forankrede beskæftigelsesforsøg« vi i disse år ser i bl.a. de store almene boligområder, er det et kendt redskab, at der arbejdes med at samle skrald i lokalområdet.

Derfor må vi også antage, at det er indenfor skiven, hvis vi som kommune vælger at lade nyttejobs-beskæftigede gøre rent på Strøget. Grundlæggende er der noget sundt og godt i, at man yder en indsats, og giver noget tilbage til samfundet for de penge, man modtager fra fællesskabet.