Karl Hjortnæs: Socialdemokratiet ændrede ikke politik

»Ellemann argumenterer med, at den daværende socialdemokratiske regering ikke tog forbehold over for NATOs dobbeltbeslutning, og det er rigtigt.« Fold sammen
Læs mere

I den løbende og mangeårige debat om de sikkerhedspolitiske uenigheder i fodnoteperioden fra regeringsskiftet i 1982 og frem, har fhv. udenrigsminister Ellemann-Jensen (V) dyrket myten om Socialdemokratiets uansvarlighed og den forkerte påstand om, at Socialdemokratiet ændrede sikkerhedspolitiske signaler, straks partiet kom i opposition i september 1982.

Læs også: Hjortnæs vs Ellemann – fodnoter eller ansvar?

Ellemann argumenterer med, at den daværende socialdemokratiske regering ikke tog forbehold over for NATOs dobbeltbeslutning, og det er rigtigt. Men til dobbeltbeslutningen var der knyttet et krav om forhandling, og der skulle nedsættes en konsultativ følgegruppe. Socialdemokratiet fandt det helt afgørende at få forhandlingerne i gang, og at Danmark blev repræsenteret i følgegruppen. Derfor kom det ikke på tale at tage forbehold.

Der kom forhandlinger i gang, og der kom et russisk udspil med løfte om at stoppe opstillingen og reducere antallet af raketter. Da NATO afviste det udspil, indskrev den socialdemokratiske regering den første fodnote. Ellemann har altså ikke ret, når han påstår, at de første forbehold i form af fodnoter blev taget efter regeringsskiftet.

Læs også: I ni måneder har Claus Hjort talt om en »skræmmende trussel« fra Rusland: Nu kommer hans udspil til et nyt forsvar

Det er i detaljen, at sandheden ligger gemt. Historikerne kan ikke se bort fra detaljerne, og derfor når de frem til en anden konklusion end Uffe Ellemann-Jensen. Socialdemokratiet ændrede ikke politik.