Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Karaktermord på statsministeren?

Der er en socialdemokratisk fortælling om karaktermord på statsministeren, men det karaktermord har Mette Frederiksen klaret fint selv, mener Kasper Hagemann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Angiveligt forurettede socialdemokratere sendes for tiden – i taktisk forsøg på forudbeskyttelse af Mette Frederiksens skamferede omdømme og forud for beretningen fra Minkkommissionen om den for hende og hendes medansvarlige skandaløse affære – i lind strøm i byen med jammerklager om, at politiske modstandere forsøger at udøve karaktermord på statsministeren.

Dertil må bare konstateres, at dette karaktermord har Mette Frederiksen klaret fint selv.

Kasper Hagemann, Kirke Hyllinge

Der mangler noget i de nye bydele

Holger Dahl efterlyser liv i de nye bydele.

Jeg vil foreslå at By & Havn-arkitekterne tager en tur til Kildevældsparken på Østerbro i København. Midt i storbyen har man plantet træer og sat bænke op, der frister folk til at tage en pause, sætte sig og få en sludder med sidemanden.

Når man bygger beboelse til 50.000 mennesker, skal der være en kirke. Og med kirken følger et torv med træer etc. (og en kro).

De, der ejer grundene, hvor på glashusene bliver bygget, får uden tvivl mere i kassen, end hvis der bliver plantet træer. Er det en af årsagerne til, at man glemmer at bygge til mennesker?

Bitten Bjerre, København

Graddagegassnyd

I marts fik jeg installeret en luft til luft-varmepumpe, skruede helt ned for cirkulationen og slukkede for radiatorerne i hele huset, thi varmepumpen havde rigelig kapacitet til at opvarme mit lille toetagers rækkehus.

Energiselskabet fremsender så, og vel i bedste tro, en gasregning, hvor de fordeler årets gasforbrug efter graddage – altså ikke efter reelt forbrug, så jeg ender med at skulle betale en tårnhøj pris for et gasforbrug hen over foråret, som jeg ikke har haft. Den praksis, graddage versus reelt forbrug, må naturligvis laves om, ikke mindst i takt med at flere og flere får installeret supplerende varmekilder i hjemmets og nationens bedste interesse.

Hvad gør vi, og hvem skubber på for en ændring?

Hasse Greiner, Bjæverskov

Gæld til det offentlige

Officielle tal siger, at borgere og virksomheders gæld til det offentlige var på 145 milliarder kroner ved udgangen af 2021. Her skal man så huske på, at beløbet reelt kun er cirka 35 milliarder kroner værd. Så husk det, når tallet på 145 milliarder kroner vises. Folk har ganske enkelt ikke betalingsevne, hvorfor omkring ¾ må afskrives.

Undervejs er der automatisk tilskrevet renter på op mod otte procent. Gentager: Otte procent. Nu nedsat til det halve. Det kunne være interessant at vide, hvor meget tilskrevne renter udgør af gælden på de 145 milliarder kroner. En rentemaskine (selv uden rentes rente) kan hurtig få en gæld til at stige. Gebyrer mig her og gebyrer mig der hjælper også godt til. Bemærk endvidere, at renten ikke er fradragsberettiget! Særlige forhold før 2020.

En analyse af, hvor gælden stammer fra, ville være på sin plads. Dette for tidligere at kunne stoppe for eksempel forkerte udbetalinger af blandt andet sociale ydelser mv., der er indkomstafhængige. Men Folketinget vil hellere ansætte personale til at rådgive folk omkring håndtering af en husholdnings økonomi. Godt bidrag til afhjælpning af mangel på arbejdskraft.

Svend E. Just, Fredensborg

Et turbulent årsmøde

Med Uffe Ellemanns død tænker jeg tilbage på kuppet på Venstres årsmødet i 1984.

På det tidspunkt var jeg formand for Venstre i Dragør og sad i kredsbestyrelsen for Amagerkredsen. To ganske små og ret ubetydelige Venstre-organisationer.

På årsmødet i 1984 skulle Venstre vælge ny formand, og alle i partiet var enige om, at det skulle være landmanden Ivar Hansen. Det var ikke til drøftelse.

I Amagerkredsen valgte vi med kredsformand Ebbe Salling i spidsen at gå i brechen for Uffe. Nu var tiden inde til en Københavns partiformand, fandt vi.

Det var godt nok et turbulent årsmøde, inden vi søndag mørbankede kørte hjem fra Jylland.

Æret være hans minde.

Morten Dreyer, formand for Dansk Folkeparti i Dragør