Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kan Trump åbne døren til danske medier?

ISO-certificering eller smileyordning for den journalistiske produktionsproces er en by i Rusland, skriver Henrik Kragelund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Amerikanske medier sagde, at Trump løj, da han nægtede at stå i ledtog med Putin om den amerikanske valgkamp. Men to år efter, at den særlige anklager Mueller satte sig for at undersøge sagen, ved vi nu, at det var medierne, som var længst fra sandheden.

Kan det gå lige så galt i Danmark? At medierne fortæller noget, som viser sig ikke at være sandt?

Ja, tag f.eks. TV 2s historie fra 2005 om banden »Triple-A« der ville overtage hele Danmark, men som viste sig at være ikke-eksisterende. Eller sportsjournalisten, som i 2015 blev afsløret i at have skrevet adskillige artikler i BT og Ekstra Bladet, hvor han havde brugt opdigtede navne.

Hvor tit bliver vi fortalt en løgn eller en halv sandhed? Og hvordan kan vi være sikre på, at danske medier ikke vælger de historier og perspektiver, der bedst muligt tjener journalistens, redaktørens eller ejerens egne interesser? Hvad gør medierne for ikke blot at undgå usandheder, men for også at sikre et højt fagligt niveau?

Hvert døgn produceres ifølge søgetjenesten Infomedia 18.000 danske artikler. Ikke en eneste af dem er udsat for en uafhængig kontrol i forhold til researchmetoder, kildekritik, faktatjek, citatfusk osv. Ikke engang de artikler, som koster penge. Den såkaldt fjerde statsmagt er hævet over den slags.

Ingen journalist ville lade nogen samfundsaktør slippe af sted med at sige »Vi kan sagtens kontrollere os selv«. Men det er det, medierne selv siger. Hver dag dømmer de, hvad der er rigtigt og forkert og slår tonen an i den offentlige debat - uden at have modet til at tage sin egen medicin og åbne døren for et uafhængigt eftersyn på deres egne metoder og rutiner. ISO-certificering eller smileyordning for den journalistiske produktionsproces er en by i Rusland.

Jeg ville være den første til at købe abonnement på et dansk medie, der er kvalitetscertificeret. Men er der nogen medier, der tør?

Henrik Kragelund, Frederiksberg

Fit & Proper-reglerne i finansen

Tak for Berlingskes erhvervskommentator Jens Chr. Hansens gode og informative klumme 15. april, »Fit & proper-reglerne i finansen trænger til et eftersyn«. Det er tankevækkende, at Finanstilsynet og dets bestyrelse ved en godkendelse af en ny direktør herved pådrager sig – må man formode – et ansvar, hvis en ”godkendt” direktør fejler.

Dette, tror jeg ikke, bliver tilfældet, når man ser på, hvordan ansvar placeres, når det offentlige fejler. Tænk på EFI-systemet (p.t. tab over 100 mia. kr.), udbytterefusionsskandalen (p.t. tab ca. 15 mia. kr.), »Britta-sagen« (uregelmæssigheder for p.t. over kr. 100 mio.) og alle læsere vil desværre selv kunne tilføje alt for mange yderligere sager.

Ved hvidvasksagerne er det aktionærerne i de berørte banker, som har båret tabene, skatteyderne er ikke blevet pålagt yderligere betalinger. Det samme kan man ikke sige om det offentliges fejl. Mon ikke de fleste danskere kunne bruge de mindre opkrævede skatter på fornuftigere vis?

For en god ordens skyld: Hvis nogen læser dette som forsvar for hvidvaskning og deslige, anser jeg det for – mildt sagt – en stor fejl. Formålet med indlægget er alene at påpege, at forargelsen hos politikere m.v. er allerstørst der, hvor det intet økonomisk koster borgerne ved hvidvaskningssagerne, og mindst der, hvor borgerne må punge ud for politikernes fejltagelser.

Torben Jensen, Rødovre

Ildevarslende

Med sine demonstrationer giver Rasmus Paludan herboende muslimer en enestående mulighed for at vise hvor integrerede, demokratisk sindede og fredelige de er. De skal blot møde Paludan med saglige argumenter, trække på skulderen over hans provokationer og konstatere over for pressens rullende kameraer, at de gerne vil dialogen, selv om Paludan ter sig tosset. Verdens nemmeste points og masser af vand på multikulturalisternes mølle lige til at samle op.

I stedet udstiller de fremmødte muslimer gang på gang deres voldelige og antidemokratiske sindelag. Om det skyldes mangel på intelligens, eller fordi de voldelige muslimer mener, at vold tjener deres sag bedst, er et åbent spørgsmål. Uanset svaret varsler det ilde for det multikulturelle eksperiment, som Danmark er på vej ud i.

Michael Thestrup, Brønshøj

Forskel på hvidvask?

Indehaveren af et vekselbureau på Nørrebro er blevet idømt flere års fængsel for hvidvaskning af et antal millioner kroner.

I bankernes hvidvaskskandale er ingen blevet stillet til ansvar for hvidvask af adskillige milliarder kroner.

Hvorfor denne forskel?

Helle Marckmann, Dragør