Kære skatteminister

Borgmester i Gentofte kommune, Hans Toft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Boserup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse dage modtager alle boligejere i min kommune et girokort fra kommunen til indbetaling af ejendomsskat. Og igen i år med store stigninger – denne gang med grundskatter, som stiger med 6,4 pct.

Men modsat hvad mange tror, er det ikke Gentofte Kommune, men staten, som får de øgede skatter. Derfor vil det klæde dig, om du selv lagde navn til de urimeligt stigende boligskatter i stedet for at sende kommunerne i byen.

Fakta er nemlig, at staten får hele den skat, borgerne i Gentofte betaler for at bo i deres egne ejendomme (ejendomsværdiskatten). Og at det er staten, der alene foretager vurderingen og dermed fastsætter den værdi, som er grundlaget for både grundskyld og ejendomsværdiskat.

Det er også Folketinget, der har besluttet, at grundejerens grundskyld ikke ligger fast, men kan stige med op til syv pct. om året. Og at kommunerne skal opkræve minimum 16 promille af den vurdering, som staten har foretaget.

I Gentofte Kommune opkræver vi den mindste grundskat, som loven tillader. Alligevel stiger borgernes ejendomsskat år efter år. Og ikke nok med, at Gentofte Kommune modvilligt står som afsender af de stigende ejendomsskatter – vi sender også mere end hele provenuet heraf videre til staten og til andre kommuner via udligningssystemet.

Så derfor, kære skatteminister: For at udrydde enhver misforståelse i fremtiden, vil jeg kraftigt opfordre til, at du fremadrettet synliggør dit ansvar for de stigende regninger til grundejerne ved selv at stå som afsender af ejendomsskattebilletten og ikke sender kommuner som Gentofte i byen for at opkræve dine øgede skatter.