Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kære Jeppe Kofod, det er ikke værdibaseret udenrigspolitik at stikke hovedet i busken

»Værdibaseret udenrigspolitik bør netop handle om at omsætte sine værdier til realpolitiske krav – uagtet om navnet er Trump, Erdogan eller al-Sisi,« skriver Søren Søndergaard, Uffe Elbæk og Torsten Gejl til udenrigsminister Jeppe Kofod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

For få uger siden diskuterede vi i Folketinget forholdet til Kina. Vi i Enhedslisten, Frie Grønne og Alternativet stod alene med det basale krav, at Danmarks strategiske partnerskab med Kina skal ske under respekt for menneskerettighederne. Faktisk var det det eneste, der adskilte vores position fra alle de øvrige partier, som fremsagde samme kritik, men ikke ønskede at hægte den sammen med det strategiske partnerskab. En forskel som er værd at bemærke, al den stund kritik af magtfulde aktører alt for ofte forbliver ved det retoriske.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sagde i samme debat, at »værdibaseret udenrigspolitik ikke handler om at være den første på Twitter eller skarpest i avisoverskriften«. Vi er helt enige, men desværre er det jo netop det, udenrigsministeren selv gør sig skyldig i. Vi skal føre værdibaseret udenrigspolitik ved at stille basale menneskeretlige krav til vores partnere. Ikke ved blot at føre fordømmelseskrige på Twitter eller konsekvent at henvise til interne EU-processer eller uenigheder, som man med blik på regeringens tøven ved debatten, godt kan opleve som en belejlig syltekrukke.

Samme øvelse går igen, når udenrigsministeren forsvarer den nye investeringsaftale mellem EU og Kina. Her refereres der kun vagt til menneskerettigheder, som hverken er præmis og grundelement i samarbejdet. Ministeren henviser desuden til, at EU fortsat vil fremføre kritik og dialog om menneskerettigheder, mens aftalen er under godkendelse de næste mange måneder. Det er både for naivt og for uambitiøst. Værdibaseret udenrigspolitik bør netop handle om at omsætte sine værdier til realpolitiske krav – uagtet om navnet er Trump, Erdogan eller al-Sisi. Vi anerkender, at det er svært, men lad os prøve. Ellers reducerer vi netop udenrigspolitik til symbolpolitiske markeringer.

Søren Søndergaard (Enhedslisten), Uffe Elbæk (Frie Grønne) og Torsten Gejl (Alternativet)