Kæmp for kvaliteten

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det socialdemokratiske regionsmedlem Flemming Pless har tilsyneladende behov for at komme koncerndirektøren - lægen - Svend Hartling til undsætning i Berlingske 5/12, men kommer også til at afsløre, hvordan misundelsens afskyelige fjæs tilsyneladende har haft betydning for nedlæggelsen af lægevagten i Region Hovedstaden. »Den gamle lægevagt skriver regninger ud. I 1813-ordningen er lægerne ansat af regionen til god og fast løn. Det sidste piner dem.« Flemming Pless tager grueligt fejl, nej, det, der piner os, er, at du bidrager til en forringelse af lægevagten.

Den nuværende lægevagt har eksisteret siden 1992 og er bemandet med speciallæger i almen medicin, der står for såvel visitation og behandling, en model der står for enestående effektivitet og kvalitet. Det er gang på gang også internationalt dokumenteret, at speciallæger i almen medicin i front i akutbehandlingen giver langt den mest effektive og bedste behandling under anvendelse af færrest mulige ressourcer, regninger eller ej. Langt de fleste henvendelser om akut sygdom/skade har almen medicinsk karakter og håndteres derfor bedst af fagets specialister med fem-otte års postgraduat uddannelse. Det bekymrer os, hvis du har samme syn på andre speciallæger, og hvis du mener, de bare kan erstattes af folk med tilfældige uddannelser.

Din støtte til Svend Hartling er rørende, men han har ikke en eneste gang udtalt sig mere kvalificeret end de DJØF’ere som I politikere af en eller anden grund lader jer omgive af i stedet for at være i kontakt med de mennesker, der har kompetencer inden for det relevante fag. Det er fantastisk nemt at udtale sig om hvordan akut syge skal håndteres, når man sidder i et elfenbenstårn langt fra borgere/patienter og der, hvor tingene foregår.

Som tidligere leder af lægevagten i det gamle Frederiksborg Amt bekymrer den kommende 1813-ordning mig dybt på grund af den reducerede faglige indsats med sygeplejersker i front og især de store problemer, der bliver med at afvikle de akut syge i akutklinikker og skadestuer, hvor vi forvejen hver dag hører om helt horrible forhold for vores patienter. Tænk jer om og lad lægevagten være i front og være dem, der visiterer de få, der har behov for egentlig specialiseret behandling til akutklinikkerne. Det fungerer perfekt i andre regioner.