Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kaare Dybvad og 89erne

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) glemmer i sin iver over at kritisere det frie marked og den individuelle frihed, hvad der førte til euforien efter Murens fald, mener Hans Thorn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indenrigsministeren kritiserer 89erne. Intet overraskende i den melding.

Det, som indenrigsministeren let skøjter henover, er baggrunden for 89erne.

Dybvad glemmer i sin iver over at kritisere det frie marked og den individuelle frihed, hvad der førte til euforien.

Dybvads parti og meningsfæller i andre lande som Storbritannien havde i 70erne kørt deres økonomier i sænk. Den daværende socialdemokratiske finansminister sagde det klart og tydeligt: Dansk økonomi har retning mod afgrunden.

Modsat Dybvads lidt hånlige hentydning til fru Thatcher er virkeligheden, at hun rettede op på den skrantende økonomi i Storbritannien og tog de svære opgør med de rabiate fagforeninger. Thatchers privatiseringer førte til kæmpe vækst.

I Danmark indførte Schlüter og Christophersen fastkurspolitikken, som regeringer både til højre og venstre har respekteret indtil den nuværende. Dybvads partikammerater brugte 80erne på fodnoterne. Indtil Schlüter var nødt til at tage et valg for at bekræfte, at Danmark stod fast i deres forhold til NATO-alliancen.

Samme socialdemokrater og andre venstrefløjspartier brugte kræfterne på at modarbejde Reagans og Thatchers indsats mod Sovjetunionen for at frigøre de mange ulykkelige mennesker i Østeuropa, som var lukket inde bag Muren. Mon ikke de fleste af disse mennesker er godt tilfredse med friheden, de opnåede?

Hvorfor har socialdemokrater det så svært med at overlade initiativet til det enkelte menneske? Hvad gør dem så overlegne i forhold til »almindelige« mennesker?

Hans Thorn, Bari, Italien