Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Jobcentre fører ikke til øget beskæftigelse

»Systemet har trængt til reformer i en årrække, og alle, der har haft med jobcentrene at gøre, har vidst i en årrække, at deres arbejde ikke føre til øget beskæftigelse,« skriver Birgit Berggrensson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Geeti Amiri beskriver hele systemet af jobcentre som et monster, der bare vokser sig større uden at bringe arbejdsløse eller kontanthjælpsmodtagere i job og benytter sin egen mor som et eksempel på det fejlbehæftede system.

Hun har fuldstændig ret i, at det ikke er jobcentrene, der flytter fra folk fra lediggang til beskæftigelse eller sørger for nødvendig uddannelse eller omskoling af dem, der faktisk rigtig gerne vil i job; jobcentrene er blevet et system, der eksisterer for systemets skyld, ikke for de lediges.

Endnu bedre eksempler på, at dette er rigtigt, kan man finde hos de mange etniske, veluddannede danskere, som heller ikke bliver hjulpet ud af ledighed af jobcentrene – det er der eksempler på i min egen familie.

Når det er sagt, er der stadig en del spørgsmål til Geeti Amiris fortælling, for hun undlader at nævne, om hendes mor i løbet af de 37 år, hun har tilbragt i Danmark, har lært at tale flydende dansk, har gjort forsøg på at tage en dansk uddannelse som supplement til den pædagoguddannelse, hun siges at have fra Afghanistan, eller om hun har forsøgt at uddanne sig til noget andet end køkkenhjælp, og om hun ligesom sin datter går klædt som andre kvinder i Vesten, der gerne vil ind på arbejdsmarkedet, hvor det meget få steder er ønskværdigt eller praktisk at gå klædt i tørklæder og lange, tunge gevandter.

Det er prisværdigt, at indvandrerkvinder gerne vil være selvforsørgende, men det kræver altid af indvandrere, at de selv gør en indsats, og det handler til at begynde med altid om at lære det nye lands sprog. Danske kvinder kan jo heller ikke flytte til Afghanistan og forvente at finde et job, hvis de kun kan tale dansk.

Systemet har trængt til reformer i en årrække, og alle, der har haft med jobcentrene at gøre, har vidst i en årrække, at deres arbejde ikke fører til øget beskæftigelse. Når det, man gør, ikke virker, så må man gøre noget andet.

Luk jobcentrene, og brug alle de sparede penge på at give virksomhederne et incitament til at ansætte flere, og stil krav til indvandrere om at lære dansk og uddanne sig til et af de ledige job som en forudsætning for at modtage kontanthjælp.

Birgit Berggrensson, Holte