Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Jo, tegnsprog er vigtigt – og faktisk har døve ret til det

»Det er vores ret at modtage information på dansk tegnsprog – når døve ikke får det, så bryder myndighederne FNs Handicapkonvention,« skriver Lars Knudsen fra Danske Døves landsforbund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Hans Christensen

Jeg har set dit læserbrev i Berlingske, og jeg håber, at mit svar kan være med til at udfordre dine holdninger.

Det er vigtigt at understrege, at dansk tegnsprog er et anerkendt sprog på linje med dansk tale- og skriftsprog siden 2014, og at vi har ret til at få information oversat til dansk tegnsprog.

For Danske Døves Landsforbund drejer det sig om ligestilling og tilgængelighed. Det er vores ret at modtage information på dansk tegnsprog – når døve ikke får det, så bryder myndighederne FNs Handicapkonvention. Døve vil inkluderes, og nøglen til et ligestillet samfund, hvor man ikke diskriminerer på baggrund af handicap, er via tilgængelighed. Desuden er det myndighedernes ansvar og opgave at kommunikere til alle samfundets borgere – det inkluderer naturligvis også dine døve medborgere.

Du skriver, at døve får særbehandling af statslige medier. Det er ikke medierne, der betaler for tegnsprogstolkning. Det er myndighederne, og det er de forpligtet til. Desuden er det ikke et udtryk for særbehandling. Det er et fuldstændig legitimt krav at stille, at myndighederne kommunikerer ud til alle samfundets borgere – i vores tilfælde på dansk tegnsprog, som er døves modersmål.

Endvidere skriver du, at du »går ud fra, at tegnsprogsfolket kan læse, så undertekster må være tilstrækkeligt«.

Døve kan læse dansk skriftsprog. Men det, der er vigtigt at forstå, er, at dansk tegnsprog er et anerkendt, selvstændigt sprog og adskiller sig væsentligt fra dansk tale- og skriftsprog.

Dansk tegnsprog har sin egen grammatik og er et visuelt sprog. For mange døve er dansk tegnsprog det første sprog, som vi har tilegnet os. Derfor er det vigtigt, at vi får informationer på dansk tegnsprog for at forstå alle nuancer og helheden. Specielt når det drejer sig om noget så vigtigt som corona. Det er vigtigt, at døve kan føle sig 100 pct. trygge ved, at man har forstået det hele.

Jeg mener, der generelt i samfundet mangler en grundlæggende anerkendelse og forståelse af, at døve skal have samme adgang til myndighedernes information som alle andre på deres eget sprog, dansk tegnsprog. Det er din holdning desværre et tydeligt bevis på.

Jeg håber, at mit svar kan bidrage til, at du for fremtiden ser mere nuanceret på tingene og ikke mindst glæder dig over, at de uforståelige fagter og gebærder, du ser i dit tv, betyder, at en gruppe borgere, der normalvis er usynlige, er blevet synlige og har fået en stemme. Det er grundlaget for, at vi kan begynde at tale om ligestilling og tilgængelighed for en gruppe borgere, der ikke tidligere er blevet hørt eller taget alvorligt.

Lars Knudsen, landsformand Danske Døves Landsforbund