Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Jo, Anna Libak, briterne har været udsat for hjernevask fra Nigel Farage og Boris Johnson

»Briterne blev faktisk hjernevasket af demagoger som Nigel Farage og Boris Johnson samt forstokkede konservative,« skriver Arne Moesgard Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIKLAS HALLE'N

Britisk hjernevask

Jeg er fuldstændig uenig med Anna Libaks kommentar om Brexit i Berlingske forleden. Briterne blev faktisk hjernevasket af demagoger som Nigel Farage og Boris Johnson samt forstokkede konservative.

Ingen orienterede om, hvad en udtræden af EU og det indre marked med næsten 400 mio. indbyggere kunne komme til at betyde med genetablering af toldsatser med stigende priser på alt fra fødevarer til medicin m.m. samt virksomhedsflugt og reduceret markedsadgang til et givtigt EU-marked til følge.

Det britiske problem er, at mange englændere langt ned i de sociale klasser lever i en forløjet drøm om en glorværdig fortid, hvor »Britannia ruled the waves« som imperial kolonimagt og var en verdensmagt med global betydning. I dag er landet kun en relativt lille ø i Nordsøen og dele heraf (Skotland og Wales) vil endda gerne være selvstændige og forblive i EU.

Hvis man inden folkeafstemningen også havde orienteret om mulige problemer ved en udtræden tror jeg, at det meget tætte afstemningsresultat kunne være tippet over.

Arne Moesgaard Jensen, Birkerød

Bent Blüdnikows eminente fejllæsning

Hus forbi! Jeg har sjældent oplevet en så storslået fejllæsning som den, Bent Blüdnikow (BB) udsætter min kommentar »Vi kender de røde lejesvende. Men hvad med de blå?« for. Ifølge BB forstår jeg angiveligt ikke, hvad debatten om venstrefløj og totalitarisme handler om, og med min påpegning af, at også dele af den danske højrefløj under den kolde krig havde lig i skabet, gør jeg samtidig debatten smallere.

Som det turde fremgå - måske for alle andre end BB - underkender jeg på ingen måde venstreradikalismens og kommunismens synderegister. Jeg har sågar sammen med historikeren Peter Scharff Smith redigeret en bog om emnet, som BB selv leverede et glimrende personligt bidrag til. Interesserede kan læse »Idealisme eller fanatisme. Opgøret om venstrefløjen under den kolde krig« (2003).

Bogens forord adresserer nærmest ord til andet de af BB anførte »mangler«. BB går galt i byen ved at tro, at jeg sætter lighedstegn mellem venstreradikalismens ideologiske excesser og højrefløjen. Jeg efterlyser blot mere fokus på, at den kolde krig også for højrefløjen indebar, at der skulle sluges nogle højpuklede kameler på menneskerettighedsområdet. Det gør ikke debatten smallere. Tværtimod.

Adam Holm, journalist og forfatter

Tæring efter næring

Jeg må protestere mod finanslobbyens dagsorden. De danske banker er ikke ved at blive kvalt - og slet ikke storbankerne. De nægter blot at omstille sig til nye tider. F.eks. kan de ikke se det besynderlige i at fastholde afkastkrav på 10-15 pct. i et nulrente-årti, hvor de oven i købet bliver bedt om at begynde at overholde lovgivningen, passe deres arbejde og skrue ned for festerne.

Bankerne er slet ikke presset endnu, men de og deres aktionærer skal lære at sætte tæring efter næring.

Hans Jørgen Pedersen, København

Skattepolitik er en politisk losseplads

Der har i årevis været politisk flertal for at løse alle problemer med skat. Så er der skat på sukker og så på bæreposer uden effekt. Så lægges skat på indkomst for at nedbringe ledigheden og samtidig øges fradraget for medlemskab af en fagforening, skønt det netop er fagforeningernes høje krav til beskæftigelse, der hindrer ledigheden i at falde.

Staten giver skattelettelser til opsparing og straffer så med lavere pension ved udbetaling. Hvad med at lade markedsøkonomien virke til adfærdsregulering?

Hvor er alle de borgerlige partier, der bruger store ord om frihed og samtidig støtter den omfattende adfærdsregulerende skattepolitik? De kan ikke engang sige klimapolitik uden samtidig at kræve øget skat til adfærdsreguleringen.

Revisorerne glæder sig til de nye skatteregler, for de trives som aldrig før. Skattepolitik er en politisk losseplads og derfor fungerer den utilfredsstillende.

Hans Kloster, Frederiksberg

Mette Frederiksens formynderi

I statsministerens første spørgetime siger hun, at en statsministers vigtigste rolle er at passe på Danmark og danskerne. Kan det siges tydeligere, at et socialdemokratisk samfund er et formyndersamfund?

Suzanne Ekelund, Rødovre