Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Jeg har arbejdet, fra jeg var 13: Hvorfor skal jeg modregnes så meget i efterløn?

»Jeg har levet med smerter de sidste mange år og har gået til træning og massage/zoneterapi for at kunne klare hverdagen som tømrer. Min kone har hele arbejdslivet arbejdet mere end 37 timer om ugen. Vi har betalt til efterløn fra starten. Hvorfor skal vi have mindre end en folkepensionist?« spørger Danny Klindt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Min kone og jeg skal til at gå på efterløn. Vi har begge arbejdet, fra vi var 15 år. Jeg er fyldt 63 i juni i år, og min kone fylder 63 til februar 2021. Tanken var, at vi skulle gå på efterløn sammen, når hun fylder 63 år.

Hun er speditør, og jeg er tømrer. Hun har hele sit arbejdsliv arbejdet mellem 50 og 60 timer om ugen, faktisk har jeg betalt skat, fra jeg var 13 år, fordi jeg overskred mit frikort og måtte betale skat. Det var, fordi jeg havde morgenplads og eftermiddagsplads som bydreng i et ismejeri. Jeg stod op kl. 4.30 og delte morgenbrød ud, som jeg havde hentet hos bageren. Derefter tog jeg i skole, og efter skole havde jeg eftermiddagen med at bringe varer ud i ismejeriet.

Alt dette skriver jeg ikke for at ynke, men blot for at fortælle læserne vores oplevelse af at gå på efterløn. Vores fagforeninger har regnet ud, hvor meget vi får i efterløn med modregning: »Modregning« er en modregning af den pension, du har stående, som du skal begynde at bruge af, når du bliver folkepensionist.

Det er altså penge, man tager ud af din efterløn, men som du ikke har før, i vores tilfælde, du bliver 67 år.

Min kone får i efterløn efter modregning: 4.800 kr. For mit vedkommende kan det blive til 9.800 kr. Mit er før skat, og min kones er efter skat.

Vi bor i København, som jo ikke er det billigste sted at bo. Vi tænkte så at bygge et sommerhus på Orø, hvor vi har haft en grund i 20 år, der kunne vi bo for 1.000 kr. om måneden, når vi havde bygget hus for vores opsparing. Vi kunne bo i et lejet mobilehome, mens vi byggede. Det ville tage ca. et år og så tænkte jeg, at vi kunne bo der, det ville vi have råd til. Men vi må ikke bo i vores sommerhus, før vi er folke- eller invalidepensionister og har ejet det et år.

Så ved jeg ikke, hvad vi skal. At arbejde længere er ikke en mulighed, jeg har levet med smerter de sidste mange år og har gået til træning og massage/zoneterapi for at kunne klare hverdagen som tømrer. Min kone har hele arbejdslivet arbejdet mere end 37 timer om ugen. Vi har betalt til efterløn fra starten. Hvorfor skal vi have mindre end en folkepensionist? jeg forstår det ikke.

Danny Klindt, København