Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Jeg gider ikke høre danske politikere tale om abortlovgivningen i Polen, så længe de ikke taler om den færøske

»Det er simpelthen for nemt at blande sig i en debat om abort i Østeuropa og med 20 millioner kroner symbolsk fremstille sig som et land, som kæmper for kvinders fundamentale ret til abort, når man samtidig ikke tør kæmpe for det på Færøerne,« skriver Emma Skovgaard Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske politikere står i kø for at blande sig i polsk abortlovgivning. Det er fint, men dobbeltmoralsk, når vi endnu ikke har styr på egen andedam.

I årevis har skiftende regeringer kæmpet for fri abort i udviklingslande gennem FN og andre organisationer – og i årevis har selvsamme regeringer været fuldstændig stille om abortlovgivningen på Færøerne. Man undgår for enhver pris at tale om den del af Rigsfællesskabet, som ikke lever op til den lovgivning, som vi missionerer for i andre dele af verden.

Selvstyret på Færøerne er netop et selvstyre – og Færøerne har dermed ret til selv at vælge, hvilken lovgivning, de ønsker. Det klinger bare hult, når diverse politikere høster billige point på at blande sig i politisk kamp i Polen fremfor at stikke hånden ned i den hvepserede, som det er at tale om færøsk lovgivning, grundet frygten for, at det kan opfattes som et forsøg på at styre dem.

Det er simpelthen for nemt at blande sig i en debat om abort i Østeuropa og med 20 millioner kroner symbolsk fremstille sig som et land, som kæmper for kvinders fundamentale ret til abort, når man samtidig ikke tør kæmpe for det på Færøerne.

Danmark skal ikke bestemme færøsk lovgivning, men vi skal kæmpe for at påvirke udviklingen på øerne – præcis som vi gør i resten af verden. Indtil danske politikere begynder at feje for Rigsfællesskabets egen dør, klinger kampen for fri abort så hult og dobbeltmoralsk, at jeg ikke kan tage det alvorligt som andet end blot et politisk mediestunt.

Emma Skovgaard Jørgensen, Brønshøj, studerende og medlem af Konservativ Ungdom