Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ja – vi kæmper for naturen

»Den korte afstand til trods, synes Rådhuset og Borgerrepræsentantionen alligevel at ligge uendeligt langt væk fra fælleden og de tusindvis af borgere, der bruger den og elsker den,« skreiver Lars Midtiby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

I forbindelse med, at Danmarks Naturfredningsforening har forsøgt at få stoppet byggeriet i en del af Amager Fælleds natur, viderebringer Berlingske en række misforståelser om, hvem og hvad, Danmarks Naturfredningsforening (DN) er. Men lad mig først slå fast: Det er helt rigtigt, at vi i DN kæmper for naturen. Foreningen blev dannet i 1911 for at sikre almindelige danskeres adgang til naturen og i i øvrigt beskytte den. Det har tusindvis af frivillige ildsjæle uanset politisk ståsted gjort landet over lige siden. Og det bliver vi ved med.

Det er netop humlen med Amager Fælled og det byggeri, der planlægges her. Det er almindelige borgeres hverdagsnatur. Borgere, der ikke lige har et sommerhus, tid eller en bil, men her kan nå et vidunderligt grønt og vildt åndehul med barnevogn, på rulleskøjter eller gåben i det, Amager Fælled blot ligger 11 minutter fra Rådhuset.

Den korte afstand til trods, synes Rådhuset og Borgerrepræsentantionen alligevel at ligge uendeligt langt væk fra Fælleden og de tusindvis af borgere, der bruger og elsker den. De her dage opdages Fælledens natur af endnu flere glade børn og nysgerrige voksne og er sindbilledet på, at københavnerne er udfordret på grønne områder. For udviklingen i byens grønne arealer følger slet ikke med befolkningsudviklingen i byen, og det er afgørende, at vi naturligvis beskytter dem, der er tilbage.

Beslutningen om at bygge på Fælleden er 30 år gammel. Dengang ansås for eksempel klimakampen som ren rød partipolitik, men i dag slutter stort set alle partier op bag kampen for et klima i balance, og der indgås brede politiske forlig, som på mange måder gør op med tankesættet for 30 år siden. Biodiversitetskrisen er af FN udråbt til at være ligeså alvorlig som klimakrisen, og det er derfor absurd, at en række politikere her i Berlingske kalder det partipolitik, når vi i DN fortsat kæmper for at bevare mangfoldigheden og levestederne for arterne.

For det er i 2021 alle politikeres ansvar at være med til at løse den – også dem, der er valgt ind på Københavns Rådhus. De arver en gammel svær sag, men er samtidig forpligtet på at imødekomme nutidens udfordringer. Det gode er, at det nu er slået fast, at vi i Danmarks Naturfredningsforening kæmper for naturen. At vi altid tager naturens parti. Den tilgang anerkendte store fremsynede politikere som Thorvald Stauning i sin tid nødvendigheden af og blandt andet takket være ham, har naturkampen været vores adelsmærke gennem mere end 100 år.

Lars Midtiby, adm. direktør i Danmarks Naturfredningsforening

Det er billigere på denne måde

Kære Mette Frederiksen,

Jeg håber, at De snart får tid til at redde andre end os gamle og sygehusvæsenet. Hvad med de unge, der går og håber på et liv efter coronaen? Jeg er med på, at læger og sygeplejersker er vigtige i denne situation, men at risikere (gamble) en hel generation af Danmarks fremtid – er det ikke lige lovligt risikabelt spil?

Det er tæt på, at en sådan beslutning kræver en folkeafstemning, ikke sandt? I hvert fald større flertal end en mindretalsregering. Uanset, hvad De kan true en rystet og vaklende opposition til. Jeg er i øvrigt overbevist om, at Deres rating tal p.t. er urealistiske og overdrevne. Det er lige før, jeg tror, det er »fake news«.

Jeg tiltaler Dem bevidst med »De« og »Dem«, da jeg ikke synes, det folkelige »du« passer her. Unge menneskers mentale sundhed er en alt for alvorlig sag til »du'tteri«.  Der har i årevis været et hospitalssystem, som er blevet nedprioriteret, jeg taler naturligvis om det psykiatriske. Synes De virkelig, at det at skaffe flere patienter til det system kan redde psykiatrien?

Det forfærdelige er, at De kan have ret – på lige præcis det punkt.

Agnes Jørgensen, Lyngby

Socialdemokratisk arrogance

Regeringens arrogance er ikke til at holde ud. Erhvervslivet bløder, selvstændige græder, både unge og gamle lider, diagnoser overses. Alt i mens optræder regeringens medlemmer på tv kække og selvophøjede, mens statsministeren poster billeder af sit hverdagsliv og »fortryllende smukke weekend«.

Udvis dog lidt anstændighed! Stram op!

Sophie Harmundal, Aarhus