Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ja til private tilbud hvis profitten bruges på borgerne

Det vigtigste for os er den kvalitet, der bliver leveret til bl.a. mennesker med psykiske lidelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

I en leder 23. juni anklager Berlingske fagforeninger for at være imod »gennemsigtighed« og »fair konkurrence« ift. kommunale servicetilbud. Det antydes ligefrem, at private holdes ude af markedet. Men de beskyldninger er forkerte.

Hos Socialpædagogerne er vi ikke imod gennemsigtighed, og vi er ikke imod fair konkurrence. Det vigtigste for os er den kvalitet, der bliver leveret til bl.a. vores handicappede medborgere, til mennesker med psykiske lidelser og til udsatte børn og unge. Her kan gennemsigtighed og konkurrence bidrage positivt. Det, vi er imod, er private virksomhedsejere, der scorer profit på hjælp til udsatte mennesker.

Vi bliver forarget over at se sager, hvor virksomhedsejere trækker overskud ud af et botilbud eller indgår kreative og lukrative aftaler med deres egne virksomheder, mens servicen til borgerne forringes. Vi har en lang liste over problemsager liggende, og listen vokser desværre støt. Derfor siger vi stop: Pengene skal blive i virksomheden.

Overskud skal geninvesteres i efteruddannelse til medarbejderne, i bedre indretning, i ny teknologi. Vi håber og tror, at den kommende regering er enig med os i det. Private initiativer er både velkommen og vigtige på det sociale område. Og heldigvis er mange organiseret som selvejende tilbud – svarende til modellen for friskolerne: Her kan ildsjæle gå sammen og i et lokalt demokrati finde gode og innovative måder at drive et tilbud. Men pengene bliver i virksomheden og geninvesteres, frem for at risikere at betale ejerens nye bil eller havne i skattely. Det er godt for de udsatte borgere, for medarbejderne og for samfundet. Benny Andersen, formand for Landsforeningen for Socialpædagoger