Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Intet nyt under solen med Putin

»Putin gør bare, hvad alle andre russiske herskere i alle tider har gjort - zarer som sovjetkommunister. Han tager det, han kan få,« skriver Nils Sjoegren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Shemetov / Reuters / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Putin og hans ageren bliver for tiden analyseret på kryds og tværs af alle verdens eksperter. Også hans mentale og fysiske helsetilstand bliver dissekeret og diagnosticeret.

Men alt dette egentlig til ingen verdens nytte. Putin gør bare, hvad alle andre russiske herskere i alle tider har gjort – zarer som sovjetkommunister. Han tager det, han kan få. Gennem krig, hvis nødvendigt.

Rusland har altid været i krig. Mod alt og alle. Fra Kina, Afghanistan og Tyrkiet til Finland, Polen og mange flere. Under Putins regime i Tjetjenien, Georgien, Krim, Syrien og nu Ukraine.

Kun tre gange i historien er det Rusland, som er blevet angrebet – af Karl Xll, Napoleon og Hitler. Ellers er det som regel dem, der har været angriberen.

Putins motiv er det samme som det altid har været: Han vil gøre Rusland større og mægtigere gennem at ekspandere dets territorium. Og så har han brug for en ydre fjende til at holde det forarmede og fortrykte russiske folk i skak.

Intet nyt under solen med andre ord. Vi i Vesten har bare, anført af Angela Merkel og med en almen historieløshed som ballast, været naive i vores ønsketænkning om, at Putin skulle være anderledes end sine forgængere. Mere »vestligt civiliseret«. Mere demokratisk. Mindre brutal. Det er han ikke.

Nils Sjoegren, Rungsted Kyst

Smuk og grim beton

I sin klumme om beton (30. juli 2022) mener Holger Dahl, at beton ganske ufortjent har fået et kedeligt ry både som konkret byggemateriale og i sproglige associationer som »betonkommunist« og lignende nedsættende udtryk. Ifølge Dahl er begge holdninger forfejlede: »Beton er et skønt materiale: Praktisk, uopslideligt, formbart, stærkt, billigt.«

Til at underbygge sit synspunkt har Dahl valgt et eksempel som alle danskere kender, nemlig Storebæltsbroen, men vel at mærke kun Østbroen, idet han omhyggeligt undgår at omtale Vestbroen. De to dele af Storebæltsforbindelsen er faktisk skoleeksempler på elegant og uelegant anvendelse af beton.

Østbroen er som hængebro beundret i hele verden og af os danskere elsket for sin elegance og sin fine indpasning i landskabet. De to pyloner, der er 250 meter høje, står som smukke dobbeltobelisker støbt i beton. Men netop der standsede formgiverne heldigvis deres brug af beton i hængebroen. For de to hovedkabler, hele brobanen samt alle hængekablerne er udført i stål. Derfor fremstår Østbroen så let og elegant, næsten som svævende i luften. Det er forkert, når Dahl skriver, at Storebæltsbroen »skræver mellem landsdelene – den er lavet af beton.« For det, der forbinder Sjælland med Sprogø, er faktisk stål, men i en smuk symbiose med beton.

Vestbroen udgør et eksempel på det modsatte, nemlig beton, når det er grimmest. Vestbroen, som i virkeligheden er to broer ved siden af hinanden, er bygget helt af beton. I sin formgivning udgør Vestbroen alt det, som har givet beton sit dårlige ry. Den er klodset, uharmonisk, bombastisk, urytmisk i buefordelingen og umulig at få et helhedsbillede af som rejsende. Valget af beton som eneste byggemateriale er sket af den ene grund, at det var det billigste. Dahl har ret i, at beton kan være smukt, men som Vestbroen viser, kan det også være utilladelig grimt, når det ikke bruges med omtanke.

Christian Aage, Hørsholm

Sport og politik

Er der ikke noget med, at sport og politik ikke skal/kan/må blandes? Eller gælder det kun, når talen falder på deltagelse i OL i Kina, VM i Qatar og lignende arrangementer? Når en dansker vinder Tour de France, er det selvfølgelig en anden sag, så må statsministeren straks til Paris for at vise sig på podiet og lukrere lidt på en landsmands succes.

Godt med »dobbeltmoral« ellers er det jo umuligt at leve.

Fillippa Gottlieb, Allerød