Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Idrætsforeninger skal da være røgfri?

75.000 børn og unge vil kunne undgå kræft i fremtiden, hvis de ikke begynder at ryge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Hver eneste dag begynder 40 nye unge at ryge. Det viser de nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen. Det kan vi ikke være vidne til uden at handle.

I DGI og Københavns Kommune vægter vi børn og unges fremtid højt og vil gøre alt for, at de vokser op i et sundt miljø med sunde fællesskaber. Og det rimer ikke på røg.

Derfor har vi indgået et samarbejde med den helt klare vision, at idrætten i København skal være røgfri.

Samarbejdet omfatter omkring ti idrætsforeninger, hvor vi skal tale om rygning på forældremøder, med trænerne som er rollemodeller og indføre røgfri områder. Grundtanken er enkel: Hvis børn og unge mødes om noget sundt i røgfri idrætsforeninger, så får de gode, sunde vaner, som holder dem på afstand af røgen. DGI har en unik platform og kontakt til mange børn og unge i Danmark, der bruger en del af deres fritid i foreningslivet.

Vi anbefaler idrætsforeningerne en røgfri politik, herunder, at der ikke er salg af tobak i cafeteriaer og kiosker, at alle idrætsfaciliteter er røgfri både ude og inde, samt at træning og andre aktiviteter i idrætsforeningen er røgfri for alle. Trænere og ledere er vigtige rollemodeller, og vores klare anbefaling er, at de slukker cigaretterne og spytter snusen ud, når de er sammen med vores børn og unge.

Sammen kan Københavns Kommune og DGI være med til at skabe et røgfrit miljø. Men vi kan ikke sikre en røgfri fremtid alene.

Vi har brug for hjælp fra Christiansborg til den strukturelle forebyggelse af rygning. Vi har brug for, at det ikke kun er dagligvarebutikker som Coop, der tager sagen op og fremsender borgerforslag om at gemme cigaretterne væk, men at politikerne i stedet er deres ansvar bevidst inde hvor beslutningen tages i sidste ende. Og hvor samme politikere tilmed kan se rygningens tydelige aftryk på sundhedsudgifterne.

Højere priser giver en sundhedsgevinst, der er til at tage og føle på. Og der er oven i købet folkelig opbakning til det. Hele 68 procent af danskerne går ifølge en Gallup-måling fra 2018 ind for at hæve priserne på cigaretter.

Rygning er den største trussel mod danskernes sundhed. Faktisk vil 75.000 børn og unge kunne undgå kræft i fremtiden, hvis de ikke begynder at ryge. Derfor er det på høje tid – ikke bare at tale om det – men til at handle.

DGI og Københavns Kommune er ambitiøse på hver vores områder, men vi mangler opbakning fra Christiansborg. Vi har allerede taget arbejdshandskerne på.

Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI, og sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF)