Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvorfor skal vi betale regningen for Sydeuropas dårlige beslutninger?

»EU og den danske regering inkl. støtter, er gennemsyret af et socialistisk mindset der altid handler om, at det er »de andre«, der skal betale regningen.« skriver Fillippa Gottlieb. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

Det er interessant, at Mette Frederiksen nu formentlig presses til at være med til - gennem EU - at hjælpe Sydeuropa med pengeoverførsler (gavecheck) fremfor lån. Det sker i så fald inden, der er fundet en løsning for, hvordan Arne kan komme tidligt på pension.

Det er i det hele taget besynderligt, at der ikke er nogen, der mener, at de sydeuropæiske medlemslande skal sætte deres pensionsalder op som en del af en økonomisk kriseløsning.

EU og den danske regering inkl. støtter, er gennemsyret af et socialistisk mindset, der altid handler om, at det er »de andre«, som skal betale regningen. Vi bliver alle fattige med socialistisk økonomisk politik. Det vil på sigt ophæve velfærdssamfundet, for hvad skal vi gøre den dag, de velstillede ikke er der til at betale alle regninger?

Husk, at Sydeuropas økonomi var stærkt belastet længe inden coronakrisen, de kunne have ført en anden og ansvarlig økonomisk politik, så havde deres krise været væsentlig mindre. Husk også at glædes over, at Danmark ikke er med i euroen.

Fillippa Gottlieb, Allerød

Hjælp coronahvalpen og forbyd fyrværkeri

Coronaens skygge har gjort, en stor del af danskere har anskaffet sig kæledyr og givet lys i mørket.

En hvalp har nogle »frygtperioder« i løbet af opvæksten. Det betyder, at den er ekstrem følsom over for nye indtryk og let bliver bange. Dårlige oplevelser sætter sig nemmere fast. Det er derfor meget vigtigt at tage hensyn til hunden og ikke forstærke dens reaktioner. Man skal derfor gøre alt for at undgå negative oplevelser.

Frygtperioden kommer bl.a., når hvalpen er ni-ti måneder gammel. En hvalp er typisk klar til at flytte hjemmefra mellem ni og 12 uger.

Det betyder, den i december netop er omkring ni-ti måneder, forudsat den ankom i april eller maj måned.

Omkring nytårsaften er hvalpen på et af sine mest følsomme alderstrin. Brugen af fyrværkeri vil derfor være en ekstrem voldsom oplevelse uagtet, hvor meget tilvænning, der er lavet forinden. En frygtperiode er netop karakteriseret ved de ting, man plejer at være OK med, bliver uhyggelige.

Lad os tage ansvar og hjælpe de mange dyr, som coronaen gjorde muligt at give et hjem. Lad os forbyde alt brug af fyrværkeri hele året.

Coronahvalpen har ikke fortjent at opleve frygtperioden med bulder, brag og ekstremt lys. En oplevelse, der for alle dyr kan sætte livsvarige ar på sindet.

Lise Rovsing, dyrlæge, Hellerup

KLM bryder loven

Flyselskabet KLM har tilsyneladende ikke stor respekt for forbrugerorganisationer, juridiske love og EU-kommissær Margrethe Vestagers klare melding om, at også KLM skal tilbagebetale flypassagerer penge for aflyste fly. Det er ikke nok at tilbyde ombooking eller en voucher, hvis passagererne ønsker sine penge retur.

Et familiemedlem forlangte penge retur på KLMs aflyste fly fra København til Las Vegas t/r i maj 2020. Rejsen var bestilt helt tilbage i 2019. KLM oplyste telefonisk og på sin hjemmeside, at der ikke var mulighed for at få penge retur her og nu. Man kunne få en et-årig gældende voucher og så efter et år ansøge om penge retur eller bruge voucher til bestilling af ny rejse. Passageren har ikke brug for en ny rejse og fastholder sit lovlige krav om at få sine penge retur.

I takt med, at KLM optræder så uanstændigt, kunne det tænkes, at nogle passagerer fremover vælger et andet flyselskab.

Finn Rudaizky, København

Hverken kapitalisme- eller socialismekritikken har sejret

De politiske ideologiers forskelle er for alvor blevet udstillet i kampen mod den fælles fjende, coronakrisen.

På den ene side har den yderste venstrefløj med Pelle Dragsted fra Enhedslisten som talsperson været adskillige gange i pressen og kritiseret private selskabers dobbeltmoralisme ift. statsstøtte. Og på den anden side har politikere som Alex Vanopslagh (LA) og erhvervsmænd som Lars Seier Christensen bl.a. i Berlingske kritiseret socialisterne for udelukkende at sympatisere med den offentlige sektor og ikke hjælpe erhverslivet mere i gang og hurtigere.

Jeg mener ikke, at nogle af yderfløjene kan stå tilbage som sejrherrer. De nødvendige løsninger og tiltag har taget sit afsæt hos en centrum-venstre-regering, som med historisk store økonomiske hjælpepakker både har pustet liv i de kapitalistiske markedskræfter samt givet offentligt ansatte så gode betingelser som muligt for at vende tilbage til et normalt arbejdsliv igen

Kristian Marstal (S-medlem), København