Hvorfor skal jeg betale fuld licens, når I genudsender hele tiden, DR?

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omfanget af DRs genudsendelser har været til debat gennem mange år. Og det med rette. Specielt her i sommerperioden er antallet af genudsendelser eskaleret.

Lytter man til P1 og P2, er antallet af genudsendelser, dog bortset fra Radioaviserne(!), fremherskende i programoversigterne. Dels genudsendelser af udsendelser fra tidligere på ugen, dels genudsendelser af noget, der blev sendt måneder tidligere. For ikke mange dage siden oplevede vi på P2, at en koncert i løbet af et par dage blev sendt to gange. Det var en koncert med vinderen af Sonnings Musikpris, som oprindeligt var optaget og sendt i marts, men som man altså nu syntes skulle ud i æteren to gange med en dags mellemrum.

Tidligere brugte DR som begrundelse for genudsendelser, at så har alle mulighed for at se/høre en given udsendelse, også selv om man ikke havde mulighed for det på selve dagen. Det argument er ikke længere brugbart, da vi nu har mulighed for at streame udsendelserne, hvis ellers DR lægger dem op på hjemmesiden. Også på dette punkt kunne DR forbedre indsatsen, dels så der er flere udsendelser til rådighed, dels at de er tilgængelige i længere tid.

Vi ser frem til den dag, hvor enten licensen bliver helt sløjfet, eller vi får mulighed for kun at betale for det, vi ser eller hører på DRs kanaler. Indtil da vil det være en overvejelse værd, når licensopkrævningen for andet halvår dumper ind i eboksen, at sige til DR: »Beklager, vi betaler ikke, I kan genbruge vores licensbetaling for første halvår.«