Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvorfor er det så dyrt at bo i København?

»København bør have et alsidigt boligudbud for enhver aldersgruppe og enhver privatøkonomi,« skriver Jakob Næsager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er meget dyrt at bo i København, men de høje boligpriser er selvforskyldte.

I København er under 20 procent af boligerne ejerboliger. Med så få ejerboliger, der kan handles på det fri marked, presses boligpriserne alt for let i vejret. Mængden af ejerboliger bør øges markant. Skiftende socialdemokratiske overborgmestre har holdt andelen af ejerboliger kunstigt nede ved ikke at tillade opførelse af flere ejerboliger. I kommuneplaner og lokalplaner har man forsøgt at begrænse mængden af nye områder til ejerboliger. Årsagen er, at man har ønsket reelt at give By & Havn monopol på grundsalg i København. Det ringe udbud af grunde har presset priserne op og givet By & Havn mange penge i kassen. Ved at øge udbuddet af grunde og af ejerboliger, vil priserne på ejerboliger ikke stige helt så voldsomt.

I dag er der flere støttede almene boliger i København, end der er ejerboliger. Det er resultatet af en syg boligpolitik, at selv folk i arbejde har behov for at bo i en støttet bolig i København. Sådan burde det ikke være. Det er også asocialt, for med en flad kommuneskat er også folkepensionisten og SU-modtageren med til at betale for, at folk i arbejde kan bo billigt i en støttet bolig.

Det er et af resultaterne af mange års fejlslagen socialdemokratisk boligpolitik.

Det er også med til at gøre det dyrt at bo i København, at Københavns Kommune opkræver den maksimale kommunale ejendomsskat – grundskylden. Mange enfamilieboliger koster op til 5.000 kroner om måneden i grundskyld til kommunen.

Også den kommunale udligning gør det dyrt at bo i København. En københavnsk familie betaler nu 1.000 kroner om måneden i udligning til provinsen.

København bør have et alsidigt boligudbud for enhver aldersgruppe og enhver privatøkonomi. Derfor skal der også være plads til ejerboliger og mulighed for, at også borgere, der er ved at stifte familie, har råd til at købe en ejerbolig i København.

København skal fungere i hverdagen.

Jakob Næsager, gruppeformand og politisk leder (K), borgerrepræsentant, Borgerrepræsentationen