Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvorfor drikker Jeppe?

»Ja, Jeppe drak, men hvorfor drak Jeppe? Det har Holberg fortalt os om. Men også han var en »lus« og vidste det »om nogen«, efter at have investeret i handelsfirmaer, som handlede med slaver. Det er ganske vist! Så vi må straks gå i gang med at fjerne alle minder om den tid,« skriver Svend Erik Bach. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tage Nielsen

Der må ryddes helt op i disse Black Lives Matter-tider, hvor statuer - helt forståeligt for nogle - både skal flyttes, væltes og overmales med slagord, og hvor alt, som smager af undertrykkelse og slaveri, skal fjernes og jævnes med jorden.

Dette år er år 0. Verdens og Danmarks historie skal omskrives og ændres, så intet ondt påvirker vores sarte øjne. En ny og ren historie skal skrives.

Danmark har helt utilgiveligt deltaget i slavehandlen og brugen af slaver. Tænk bare på det slaveri, som foregik i 1600-, 1700- og 1800-tallet i Danmark, hvor størsteparten af Danmarks befolkning levede som slaver under herremandens hoveri og stavnsbåndet. Ja, langt op i 1900-tallet levede landbefolkningen som undertrykte, så selv børn af folk på landet måtte arbejde hårdt alle ugens dage for herremanden og store landmænd.

Ja, Jeppe drak, men hvorfor drak Jeppe? Det har Holberg fortalt os om. Men også at han var en »lus« og viste det »om nogen«, efter at have investeret i handelsfirmaer, som handlede med slaver. Det er ganske vist, som H.C. Andersen lod hønsene sige.

Så vi må straks gå i gang med at fjerne alle minder om den tid. Trods alt stammer mere end 90 pct. af den nuværende befolkning i Danmark fra bønder, som levede som slaver.

Lad os derfor nedbryde og ødelægge Christiansborg, Amalienborg og alle andre slotte og store herregårde rundt om i Danmarks land. De »stikker os i øjnene«, »minder om vor fortid« og »gør os alle rigtig kede af det«. De er monumenter over en tid, hvor de fleste af vores forfædre levede som slaver udnyttet af kongen, adelen og de få rige.

Til slut må jeg selvfølgelig ikke glemme at sige undskyld. Ikke fordi jeg deltog i »festen«. Men undskyld at jeg er født efter, at brugen af slaver er ophørt - altså nogle steder i verden. Og her tænker jeg ikke på USA.

Svend Erik Bach, Humlebæk