Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvordan skal tilsagn til sex dokumenteres?

Hvordan skal man dokumentere samtykke til sex i en retssag? Fold sammen
Læs mere
Foto: Scott Griessel

Rasmus Hedegaard Jørgensen stiller sig på tilhængernes side af lovforslaget om at kræve, at parter sikrer sig at have samtykke, inden de har sex med hinanden.

Hensigten med lovgivningen om aktivt tilsagn ved sex er fin, for der er reelt problemer på retsområdet mht. voldtægter. Men Rasmus’ argumenter tilbageviser til stadighed ikke modstandernes bekymringer. For problematikken er ikke, at langt hovedparten af os godt kan finde ud af at afkode, om vi er sammen med en person, der har lyst til sex med os eller ej. De fleste kan nok også godt finde ud af at spørge, om modparten har lyst, og sandsynligheden for en falsk anklage er nok begrænset. Men problematikken er imidlertid, at hvis lovgivningen siger, at man skal have sikret sig samtykke, skal man også kunne løfte bevisbyrden i tilfælde af en anklage. Og vi er stadig mange modstandere, der mangler en god forklaring på, hvordan tilsagnets eksistens skal dokumenteres i praksis ved en eventuel retssag?

Og så nytter det ikke noget at tale om, at sandsynligheden for at blive anklaget er lav. Sandsynligheden for at blive voldtaget, myrdet eller kørt ned er heller ikke særlig stor, når man ser det i det store hele, men det sker stadig, og der skal lovgivningen stadig virke efter hensigten.

Ifølge Danske Lov er mundtlige aftaler lige så bindende som skriftlige. I praksis er der imidlertid en årsag til, at vi indgår kontrakter skriftligt, for hvis der opstår uoverensstemmelser, forholder retten sig som udgangspunkt til, hvad der forefindes på skrift, da det ellers ender i ord-mod-ord, hvilket gør det meget svært for anklager at løfte bevisbyrden ud fra. Det er den samme problematik, som er årsag til, at der sker så få domsfældelser i sager omkring voldtægter. Der mangler håndfaste beviser, som kan bruges til at sikre en dom.

Så kære Rasmus, kan du eller en anden ikke komme med en konkret forklaring på, hvordan man i en retssag reelt kan dokumentere eksistensen af et tilsagn til sex? Specielt hvis der er/var tale om et verbalt tilsagn mellem to (fulde festende) personer uden vidner? Christian Sørensen, Kgs. Lyngby