Hvor er min generations ungdomsoprør?

Phillip Kjær Luscombe opfordrer sin egen generation til at gå på barrikaderne. Her et foto fra marts 2007, hvor omkring 4.000 mennesker demonstrerede i anledning af kvindernes internationale kampdag og protest mod fjernelsen af Ungfdomshuset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tak til Kasper Colling Nielsen for en glimrende klumme i Berlingske 22/9. Hans pointe er, at unge i dag ikke får lov at være unge, fordi man fra samfundets side kræver, at vi skal hurtigt igennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet.

Jeg er selv et produkt af det system. Min generations problem er, at vi intet ungdomsoprør har.

Det 21. århundredes vestlige samfund er præget af individualisme, hvor enhver er sin egen og definerer sig selv, en individualisme der gør os handlingslammede.

Det virker svært at mobilisere en fælles modstand. Vi har ingen samlende kulturel figur, der kan være spydspids for et oprør, blot en masse rappere, som ikke taler om andet end guldkæder, fede biler og damer med store bagpartier. Det virker som en parodi på sig selv.

Det er en demokratisk vitaminpille, at enhver generation sætter spørgsmålstegn ved de eksisterende autoriteter og normer, og der er en lang række ting, vores generation burde gøre oprør mod.

Det er os, der mærker fremdriftsreformens, uddannelsesloftets og de høje boligprisers konsekvenser. Vi presses gennem samlebåndet, så vi hurtigst muligt kan blive den perfekte præfabrikerede djøfer eller læge.

Der ses med kritiske øjne, hvis man ikke allerede i folkeskolen har en idé om, hvad man vil lave frem til pensionsalderen. Eller hvad med den eksistenstruende klimabyrde, som de handlingslammede og kortsynede ældre generationer skubber over på os? De ældre generationers repræsentanter i samfundets magtpositioner ser kun frem mod næste valg eller næste kvartals bundlinje.

Alt sammen berøver det os for den gnist og kreativitet, som kendetegner enhver ung generation. Hermed en opfordring til mine unge brødre og søstre. Op på barrikaderne!