Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvor er mændene i ligestillingskampen?

Måske er det også svært for mænd anno 2019 at vide, hvilken kamp de skal kæmpe. Vi har ikke haft de samme udfordringer som kvinder har haft. Vi har ikke haft den rejse gennem tiden, som feminismen har haft, som er i gang med sin 4. bølge nu, skriver Mikkel Knudsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Shakir

Mette Oxholm skrev i en glimrende kronik, at hun som feminist også kæmper for mændene, men hvor er de?

Det er et godt spørgsmål. Og det korte svar er: De er der ikke. De er der ikke, fordi det primært er kvinder, der præger ligestillingsdebatten. For når der bliver diskuteret ligestilling og feminisme, taler vi utrolig meget om kvinder, med kvinder, ofte også fortalt af kvinder. Der har, med rette, været stor fokus på kvinders rettigheder, kvinders muligheder eller mangel på samme de senere år.

Måske er det også svært for mænd anno 2019 at vide, hvilken kamp de skal kæmpe. Vi har ikke haft de samme udfordringer som kvinder har haft. Vi har ikke haft den rejse gennem tiden, som feminismen har haft, som er i gang med sin 4. bølge nu.

Desværre tror jeg, at vi mænd er bange for at deltage i den debat. Vi skal ofte bruges som boksebolden, når vi stikker hovedet frem i ligestillingskampen. Det er os, som har siddet tungt på magten, både politisk og erhvervsmæssigt. Vi tjener mere end kvinder, vi har flere topposter, vi tager mindre barsel.

Derudover, som Mette Oxholm også skrev, har mænd førertrøjen i de negative statistikker. For mænd skaber mere utryghed, det er dem som udøver mest vold, begår flest voldtægter, har stof- og alkoholproblemer og er hjemløse. Det gør det svært at skulle kæmpe mændenes kamp, som vi ikke engang er sikre på, hvad er, når vi ofte skal være i forsvarsposition fra start af.

Og hvor er de mænd, som skal kæmpe mændenes kamp? Ja, det er ikke på Christiansborg. For selvom der er et flertal af mænd i Folketinget, så er det ikke i ligestillingsudvalget, de sidder. Her er kun otte ud af 29 mænd. Og selvom den nuværende minister på området, Mogens Jensen (S), er mand, så er han kun den anden som har haft den post. Det er den omvendte situation af, når kvinderne ikke sidder i de økonomiske udvalg, de udenrigspoliske udvalg og forsvarsudvalg, hvor det traditionelt har været mændene, der har siddet tungt på de områder.

Vi får aldrig sat ordentlig fokus på, hvad mænd har af udfordringer, hvis vi ikke selv er en del af debatten. Den debat som skal sætte større fokus på, hvordan mænd har det i dag, hvilke

udfordringer har vi og hvordan får vi løst dem. Det finder vi ikke ud af, før vi begynder at deltage mere.

Nu er det på tide, at vi mænd selv kommer ind i kampen, det kan ikke være rigtigt, at kvinderne også skal kæmpe vores kamp.

Mikkel Knudsen, Konservativ Ungdom Rudersdal