Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvis man elsker pølser, men ikke vil slå ihjel for dem, giver køderstatning god mening

Hagen ved den ægte vare fremfor køderstatning er, at den koster nogen livet. Nogen, der kan føle glæde og smerte, og som – hvis der er tale om en gris – har en intelligens omtrent på niveau med et treårigt barn, skriver Christoffer Gertz Bech. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen

Jo, køderstatning giver mening

29. oktober fik kokken Thomas Herman lidt spalteplads, hvor han fortalte om mad. Det har han selvfølgelig et og andet at sige om, men det, der finder vej til overskriften er, at en veganerfavorit »smager ad helvede til« – journalister kan godt lide konfliktstof, og så er det oplagt at lange ud efter de der veganere.

Det, Thomas Herman har et anstrengt forhold til, er nu ikke vegansk mad som sådan, men erstatningsprodukter, der minder om kød. »At skabe noget, der ligner et andet produkt, giver for mig ingen mening,« siger han, og det er jo sådan set en ærlig sag – hvem vil ikke foretrække den ægte vare?

I dette tilfælde er der jo så lige den hage ved den ægte vare, at den koster nogen livet. Nogen, der kan føle glæde og smerte, og som – hvis der er tale om en gris – har en intelligens omtrent på niveau med et treårigt barn.

Hvis man godt kan lide pølser, men gerne vil undgå, at nogen af den grund ligefrem skal slås ihjel, giver det da sådan set god mening, at man i stedet går efter et erstatningsprodukt. Det er i grunden ikke anderledes end f.eks. rollespillere, der synes, at det er sjovt at slås med sværd, men som bruger våben af skumplast i stedet for skarpt stål.

Christoffer Gertz Bech, København

Konservativ?

Hvem er egentlig konservativ i dag? Som ordet udtrykker betyder det at være bevarende. For mig at se har begrebet hovedsagelig mening i forhold til det aktuelle samfund. Hvilke partier ønsker egentlig – så vidt muligt – at bevare det samfund der blev skabt i 6oerne,70erne og 80erne?

Det mest bevarende eller konservative parti herhjemme er SF. Også Enhedslisten hører til i denne gruppe. Ligeledes Venstre og de Konservative, der skilter med det. Socialdemokratiet er vel med hers Selv om de på det seneste har vist stærke reformbrud (et nyt asylsystem).

Det første store oprørsforsøg kom allerede først i 70erne med Fremskridtspartiet. Det mærkelige er at de partier, der i dag kalder sig de ægte konservative, ikke først og fremmest er bevarende. Som barn af Fremskridtspartiet og Rindal har Dansk Folkeparti lige fra fødslen været et ændringsparti (imod indvandringen fra Mellemøsten). Dog ikke så radikale som Fremskridtspartiet. Et nyt parti som Nye Borgerlige er vel det mindst konservative parti i dag. Uagtet de selv opfatter sig som ærkekonservative. De viderefører Fremskridtspartiets radikale reformpolitik. De er alt andet end konservative.

Søren Smedegaard Olesen, Ulfborg

Udemokratiske tilstande

Aldrig har jeg oplevet så mange mennesker - fra ung til gammel og fra stort set alle politiske synspunkter - være så enige om én ting, nemlig utilfredsheden med lukningen af Radio24syv.

Det er noget, som virkelig berører mange mennesker, fordi vi alle har nydt det store udbud af spændende programmer, hvor der var noget for enhver smag. Radio24syv har fået rigtig mange mennesker til at vælge taleradio, og det har været mange menneskers faste rutiner at lytte til deres udvalgte programmer.

Der har været sjove programmer, hvor der var gode grin, ditto diskussioner og interviews, programmer hvor man blev klogere etc.

Nu er kanalen blevet lukket af DF, Radio- og TV-nævnet og også vores fungerende kulturminister.

Det er fuldstændigt tåbelig og arrogant at lukke noget, der er så populært og som mange danskere er glade for og i stedet for give os Radio 4, som er til at falde i søvn over, og til april skal vi så have fornøjelsen af direkte udsendelser fra kollegiekøkkener uden journalister fra radio LOUD. Det lyder som en joke, men er desværre en realitet.

Det er så udemokratisk at det er svært at forstå, at det kan ske i Danmark. I Tyrkiet, Kina eller Rusland måske, men i Danmark?

Kan danske politikere ikke længere tåle satire? Det er faktisk den eneste logiske forklaring på, at man lukker et så populært program, og I politikere har et stort ansvar for, at I lukker for en radiokanal, som turde kritisere jer og lave sjov med jeres til tider tåbelige handlinger. Det er åbenbart blevet forbudt i Danmark.

Jeg håber, at Radio24syv kan åbne som ren betalingskanal, hvilket jeg godt vil betale for.

Charlotte Rye, Eskebjerg

CO2-udslip

For mig er det ubegribeligt, at alle partier i Folketinget, bortset fra Nye Borgerlige, støtter målsætningen om 70 pct. reduktion af CO2 udslippet.

Klimatopmødet i Paris lagde op til en 40 pct. reduktion og vi tegner os så for noget, der nærmer sig det dobbelte. For en pris af 26 milliarder kroner om året (ifølge en beregning fra Cepos).

Når vor udledning er ufattelig lille i global sammenhæng, må man konstatere, at klimatismen nu er så udtalt, at det gør noget.

Per Skjødt, Frederiksberg