Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvis frihed skal vægtes højest i ligestillingskampen?

»Sætter vi moder og barn lige for loven som i Polen, mindsker det moderens frihed, men vægtes moderens frihed til at vælge over egen krop højere end barnets frihed til at leve, skaber vi ulighed mellem de to,« skriver Maria Mbalyowere. Her demonstrerer polakker over landets nye abortlovgivning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wojtjek Radwanski / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I januar afgjorde den polske domstol, at abort var forfatningsstridigt, medmindre der var tale om særligt skærpende omstændigheder såsom voldtægt, incest eller graviditet til fare for moderens liv.

Dette er nu seks måneder senere dog faldet flere danske partier for brystet, og de mener, at danske skattekroner skal øremærkes til, at polske kvinder kan få gratis abort i Danmark.

At Enhedslisten og Radikale Venstre mener, at danske skattekroner skal afsættes til abortsøgende polske kvinder, er nok forventeligt, men at de selverklærede liberalister fra Venstre støtter op om dette forslag er helt absurd.

Allerede i årsberetningen for abort-samrådet i Region Hovedstaden tilbage i 2011 blev det beskrevet, hvordan danske kvinder, der fik afslag på abort, søgte det i andre lande, hvor abortlovgivningen var mere liberal. En tendens kendt som abortturisme. Hvorledes samme partier forholder sig til de danske kvinder, som tager til lande som England og Sverige for at få foretaget abort efter 12. uge, er uvist.

Hos Venstre lyder argumentet, at den polske abortlovgivning er et større angreb mod fundamentale frihedsrettigheder, som liberale over hele verden har kæmpet for gennem århundreder. Paradokset med friheden er, at dette skaber ulighed. Sætter vi moder og barn lige for loven som i Polen, mindsker det moderens frihed, men vægtes moderens frihed til at vælge over egen krop højere end barnets frihed til at leve, skaber vi ulighed mellem de to.

På Venstres kontor og som i resten af den vestlige verden går woke-bølgerne højt. Damptromlen for seksualitet og køn baner frihedsvejen for transkønnede og LGBT+, men på hvis bekostning? Kvinder, som gennem århundrede har kæmpet for retten til at deltage i sport på lige vilkår, må nu se deres mulighed for lige vilkår overtromlet af transkønnedes ret til at deltage i kvindesport. Hvor friheden er ubegrænset, følges den af ulighed. De liberale må som alle andre spørge sig selv i ligestillingskampen, hvis frihed skal vægtes højest?

Maria Mbalyowere, Humlebæk