Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvad vil børnene sige, når de er blevet voksne?

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære folketing. Der er noget, I har misforstået. I jeres nuværende forhandlinger om minimumsnormeringer, har der sneget sig en teoretisk Christiansborg-sandhed ind, som ikke er sand ude i virkeligheden.

Angående hvorvidt det skal være op til det kommunale selvstyre eller statsbestemt, hvor de eventuelt ekstra hænder i daginstitutionerne skal hen, siger de Radikales børneordfører Anne Sophie Callesen, at »der skal være plads til det kommunale selvstyre. En kommune kan selv se, at der måske er mere behov for nogle flere pædagoger i et belastet boligområde end på velhaver-villavejen.« Mange andre giver udtryk for tilsvarende pointe.

Det er for snæversynet at sætte lighedstegn mellem forældres indtægt, adresse og forældrekompetence. Der er flere end mange børn, hvis forældre tjener langt over gennemsnittet og bor i kernefamilier på misundelsesværdige adresser, som er dybt omsorgssvigtet. Og der er flere end mange børn, hvis forældre er fraskilt og på offentlig forsørgelse, men hvor forældrene alligevel skaber en tryg, kærlig opvækst for deres børn.

Indiskutabelt har alle små børn - uagtet deres forældres forældrekompetencer - brug for basal omsorg og nærværende voksenkontakt i de mange, mange timer de er i daginstitution hver dag. Det har ikke noget med børnenes adresser at gøre.

Så kære folketing. Jeg håber, at I tager ansvar og beslutter en minimumsnormering, der kommer ALLE danske børn til gode.

Når de er blevet voksne og kan tale for sig, vil det vise sig, om det omsorgsvigt, som vi alle i større eller mindre grad bærer rundt på efter en opvækst, kommer fra de nærværende fattige forældre, de fraværende karriereforældre eller velfærdssamfundet, der prioriterede opbevaring fremfor omsorg i de fleste af barnets vågne timer. Julie Lykke Haugaard, privat daginstitutionsejer og lærerstuderende, enlig mor på SU, Faaborg