Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvad med fattigdommens årsager, Danmarks Indsamling?

Målet med Danmarks Indsamling er at samle penge ind for at hjælpe mennesker i nogle af verdens fattigste lande med at nå FNs Verdensmål. Men hvordan kan man afskaffe fattigdom, uden at fokusere på dens årsager?

Foto: Heine A Pedersen

2. februar kulminerer den årlige Danmarks Indsamling med et stort TV-show, hvor 12 af Danmarks største humanitære organisationer samler penge ind – i år for at »styrke verdens piger«. Sidste år så 1,5 millioner seere politikere, firmaer, kendisser og almindelige danskere donere og samle ind til hjemløse børn.

Humanitær bistand er nødvendig i en verden hvor 800 millioner mennesker er kronisk underernærede, uligheden stiger, og hvor dansk udviklingsbistand ifølge regeringens udviklingsstrategi skal bruges »hvor vi har mest på spil«.

Sidste år samlede Danmarks Indsamling 78 millioner kroner ind. Men i 2014 sparede regeringen over 500 millioner kroner på udviklingsbistanden, der nu er på sit laveste niveau i procent af BNP i 30 år. Desuden er bistand symptombehandling, uden fokus på fattigdommens årsager og en ændring af dens grundvilkår. Noget man ikke taler om til Danmarks Indsamling.

For uden at forstå årsagerne til fattigdom, kan man ikke kræve ændringer i de ulige handelsforhold eller de store firmaers skatteunddragelse, der tilsammen er højere end verdens samlede udviklingsbistand.

FNs Verdensmål 4,7 siger, at alle skal have viden og færdigheder, som er nødvendigt for at fremme en bæredygtig udvikling, blandt andet om menneskerettigheder, globalt borgerskab og kulturel mangfoldighed.

Men kun en tredjedel af danskerne mener, ifølge tal fra Udenrigsministeriet, at de ved noget om udviklingsbistand og forholdene i ulandene, og under halvdelen tror på at udviklingsbistand virker.

Kunne Danmarks Indsamling ikke bruge opmærksomheden 2. februar til at sørge for, at danskerne får en bedre forståelse for fattigdommens årsager, og derved er med til at opfylde Verdensmålene? Peter Kenworthy, Søborg