Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvad koster kommissionen om barnebrude?

Kan vi – eller kunne vi under nogen som helst omstændigheder – acceptere, at mindreårige piger skulle leve sammen med typisk langt ældre ægtemænd i danske flygtningelejre i arrangerede ægteskaber? spørger Peter la Cour. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup har meddelt, at han nu har nedsat den såkaldte »Instrukskommission«. Under dette intetsigende navn gemmer der sig rød bloks længe planlagte politiske kalkunjagt på tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Det havde været mere oplagt at kalde den barnebrudekommissionen, for det er trods ihærdige bortforklaringer fra Støjbergs modstandere lige præcis det, det drejer sig om. Kan vi – eller kunne vi under nogen som helst omstændigheder – acceptere, at mindreårige piger skulle leve sammen med typisk langt ældre ægtemænd i danske flygtningelejre i arrangerede ægteskaber?

I det næste halvandet års tid skal Støjberg nu ristes over en mere eller mindre sagte ild til ingen verdens nytte. Rød blok er ude i et let gennemskueligt forsøg på at slå politisk plat på sagen. Nu kan man så granske juraen, der tilsyneladende tilsiger, at Udlændinge- og Integrationsministeriet først skulle have talt med de par, man ville adskille.

Men det burde jo ikke gøre nogen forskel!  Alle, der bare har en lille smule moral i livet, må kunne se, at de såkaldte barnebrude bør have lov til at blive gamle nok til at træffe deres egne valg. Barnebrude er og bliver et umoralsk og udansk fænomen. Ved at rejse sagen mod Støjberg har rød blok i praksis gjort sig til fortaler for sådanne helt uacceptable tilstande i danske flygtningelejre.

Der er en ting, justitsministeren har glemt i sin pressemeddelelse: Hvad kommer barnebrudekommissionen til at koste?

Peter la Cour, Ålsgårde

Kender du fakta?

I en mediekommentar på Berlingske mandag skriver Jakob Steen Olsen, at DR lyver, når vi siger, at »Kender du typen?« bliver forkortet i sendetid i forlængelse af de besparelser, DR er pålagt.

Dette er ikke korrekt.

»Kender du typen?« er nemlig forkortet som en følgevirkning af de politisk besluttede besparelser, hvor DR skulle spare 20 pct. Med disse mellemregninger, som åbenbart kræver at blive skåret ud i pap:

Som et resultat af de store besparelser er primetime på DR1, hvor mange populære, men også dyre programmer ligger, forkortet. TV-Avisen er flyttet til kl. 21 og det betyder, at cirka 100 timers prime time programmer forsvinder om året. Alt sammen for at spare. Den nye sendeplan for prime time kl. 20-21 giver nu kun mulighed for programmer, der varer en time eller en halv time.

»Kender du typen?« egner sig ikke til at vare en time; vi skal nok spare, men ikke udvande programmerne, så de mister energi og relevans. En forlængelse ville heller ikke være nærmest gratis, som skribenten i sit indlæg får det til at lyde. Vi ønsker også, at der er variation og at seerne får en bred vifte af programmer, som giver dem værdi i den bedste sendetid.

Derfor er programmet forkortet – ikke af andre grunde. Og det er sådan set ikke noget nyt, at programmet varer 30 min. For det har programmet også gjort tidligere, nemlig dengang, da TV-Avisen lå kl. 21, som den nu igen gør.

Nu kender alle fakta.

Peter Rosberg, publiceringschef DR

Nets

Nu planlægger Nets at afskedige 500 medarbejdere. Med lidt hovedregning finder man hurtigt ud af, at den annoncerede bonus til de ledende medarbejdere kunne have finansieret 500 ansatte i 10-15 år.

Niels Walløe, København

Dyr parkering

Her i 2020 er det blevet endnu dyrere at have en bil i København - både for beboere og gæster. En stribe partier – Venstre og de røde partier - har besluttet at hæve parkeringspriserne to gange i løbet af 2020. For de københavnere, der ejer en bil i en betalingszone, hæves prisen med mange tusinde kroner. En beboerlicens til parkering kommer til at koste op til 4.000 kr.

Selv hvis man betaler 4.000 kr. for en beboerlicens til parkering, er man ikke engang sikker på en parkeringsplads, for der bliver færre og færre parkeringspladser selvom befolkningstallet og dermed antallet af københavnere med bil stiger.

Det kan være nødvendigt med en bil for at få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen. Vi konservative kan ikke forstå, at Venstre og Socialdemokratiet vil kræve flere tusinde kroner ekstra om året i parkering hos de børnefamilier, der har behov for en bil. Det kan risikere at jage mange børnefamilier ud af byen.

Jakob Næsager, gruppeformand, medlem af Københavns Borgerrepræsentation, (K)