Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hold fast i den gode tone, tak

»Under valgkampen var de voldsomme retoriske og rabiate udbrud stort set forbeholdt de få, og flere af jer forstod i stedet at behandle holdningsforskellene med stor humoristisk sans,« skriver Steen Geerster til politikerne. Han ville dog ønske, at den gode tone blev ved efter valgkampen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Kære politikere, ingen nævnt og dermed ingen glemt: Efter en valgkamp, hvor jeg langt hen ad vejen blev positivt overrasket over, at I forstod at holde en ordentlig tone og tale med respekt for hinandens holdninger, konstaterer jeg desværre, at det ikke holdt længe.

Under valgkampen var de voldsomme retoriske og rabiate udbrud stort set forbeholdt de få, og flere af jer forstod i stedet at behandle holdningsforskellene med stor humoristisk sans. Desværre ser det ud til, at det kun var til ære for os vælgere og for at dæmpe politikerleden under valgkampen og hen til stemmeurnen. Knap er valget overstået, før flere af jer er i gang med den helt store tilsvining af hinanden, eksempelvis Zenia Stampe mod, nå ja, stort set alle borgerlige politikere.

Og det kan godt være, at I fortsat er uenige, men hvis I som politikere fra de etablerede politiske partier, fra venstre mod højre, gerne vil undgå at forholde jer til yderligtgående partier, der slår sig op på at være uden for etableret politik som Trump i USA, så hjælper det

absolut ikke, at I anvender tilsvining af hinanden som kommunikationsform. Det øger politikerleden hos mange i Danmark og det vil provokere eller friste mange til at protestere ved næste valg.

Men måske er der fire år til næste valg, og måske er vælgernes hukommelse kort. Min opfordring til jer må dog være den, at I genfinder respekten for hinanden og formår at indgå i konstruktiv dialog. Det er en meget succesfuld måde at udvikle ting på alle andre steder i samfundet.

Vi må ikke ende i den situation, at det som politiker kun er muligt at få politiske modstandere til at udtrykke respekt, når man er alvorligt syg. Demokratiet og Danmark fortjener den respekt, at de valgte politikere opfører sig anstændigt over for hinanden.

Steen Gerster, Ringsted