Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hjælp: Vi er nogle, der ikke kan følge med i den digitale udvikling

»Men nu er jeg stået af,« skriver en læser om den digitale udvikling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Digital mig her, digital mig der

Undskyld, men jeg er en gammel kone, der startede på arbejdsmarkedet med »en opretstående skrivemaskine« som hjælpemiddel. Så blev den heldigvis elektrisk, og senere blev edb opfundet og indført – og opgraderet (forbedret?) i ét væk.

Men nu er jeg stået af. Alt kan ses/findes »på nettet«, er standardsvaret, lige meget hvor man henvender sig, når man er kørt fast. Hvor er empatien blevet af? Generationen efter mig er født med edb og fatter ikke, at nogle af os gamle ikke kan følge med mere; men vi betaler da skat. Jeg græmmes. G. Steincke, Frederiksberg

Socialdemokratiske undskyldninger

Statsminister Mette Frederiksen har et par gange i sin karriere på vegne af Danmark givet en undskyldning til udvalgte grupper/personer for tragiske begivenheder, der er blevet dem påført.

Begivenheder som skete i en efterhånden fjern fortid, og som forhåbentlig aldrig gentages.

Det var tydeligt, da statsministerens undskyldninger faldt, at hun personligt var meget følelsesmæssigt berørt, selv om det nok er lettere at give en undskyldning for noget, man ikke selv har været en del af.

Sværere er det tilsyneladende at give en undskyldning til nogle mennesker, man selv har påført stor skade. Selvom eksperter har udtalt stor kritik af hændelsesforløbet i minksagen, hører vi ikke ordet »undskyld« fra Mette Frederiksen i den forbindelse. Tværtimod vil hun nu diskutere, om der overhovedet var tale om en skandale – mageløst!

Tidligere forsvarsminister Trine Bramsen kopierer sin chefs adfærd. I Findsen-sagen, hvor hun som en elefant i en glasbutik klart og tydeligt fik fortalt Danmarks forsvarsvenner og fjender, at hun som uddannet i socialvidenskab med den største ret selvfølgelig kunne problematisere vores efterretningsvæsens struktur og personer med tragiske følger for de involverede parter og stor jubel for vores fjender – mageløst!

Kommer der i denne sag en socialdemokratisk undskyldning? Poul Krebs, Nyborg

Har det offentlige en lommeregner, der virker?

Milliarder af skattekroner fosser fortsat ud af statskassen. Tilsyneladende har ingen politikere, ledere, mellemledere, afdelingsledere og/eller ansatte i det offentlige tænkt sig at sætte en ansvarlig prop i det bundløse milliardhul.

Rigmanden Sanjay Shah er blevet juridisk pålagt at tilbagebetale otte af ubegribelige ni svindlede milliarder kroner i udbytteskatsagen. Den cirkusrevyværdige retssag har sikret en dom mod den anklagede, men det offentlige kan hverken få udleveret Shah til Danmark eller garantere tilbagebetalingen af de otte milliarder fra Shah i skattelyet Dubai. Til gengæld har det offentlige spenderet over vanvittige fire milliarder kroner til advokater og specialister for en symbolsk dom.

Det offentliges sublime matematikgenialitet stopper dog ikke her. Budgettet for Aalborgs fremtidige supersygehus viste sig nemlig heller ikke at holde helt stik, idet regningen stiger med mindst 1,4 milliarder kroner ekstra. Regeringens planlagte fængselsophold i Kosovo for kun 300 indsatte bliver (foreløbig) »små« 200 millioner dyrere end de allerede 1,5 budgetterede milliarder.

Har det offentlige en lommeregner, der virker, eller er det snart på høje tid at afskedige de inkompetente ansvarlige på stribe? Søren Søby Jørgensen, Fredericia

Elprisen skal ned

Alle danske elforbrugere har i de sidste 35 år betalt tilskud til de urentable vindmøller. Det er sket gennem en af de mange afgifter, der, godkendt af skiftende folketing, er opkrævet over elregningen.

Nu skovler vindmølleejerne penge ind på grund af de høje elpriser forårsaget af krigen i Ukraine.
På den baggrund er det vel rimeligt, at det folketing, der fortsat har pålagt forbrugerne at betale til vindmøllerne, vender strømmen af penge den modsatte vej, og tilbagefører midler fra vindmølleejerne til at reducere de store regninger hos elforbrugerne. Finn Ortved Petersen, Frederiksværk