Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hjælp en broder i nød

»Man har stadig tiltro til en handlingslammet regering og rigsdag, der bare blindt følger Anders Tegnell, der er Sveriges svar på Komiske Ali, og som har demonstreret manglende faglig viden. Dette er en sand tragedie.« Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUDIO BRESCIANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige lider voldsomt på grund af den udbredte coronasmitte, og det svenske sundhedsvæsen er på sammenbruddets rand. Personalet har knoklet med de syge siden marts i fjor, dødsraten er voldsomt høj, og nu er mange læger og sygeplejersker kørt trætte, hvad man sandelig godt kan forstå. I denne kritiske situation har de svenske kommuner og regioner bedt Danmark om hjælp. Man er i en alvorlig nødsituation.

Selvfølgelig skal vi hjælpe Sverige. Man hjælper altid, hvis man kan, og her drejer det sig om en broder i nød. Der er ikke så meget at diskutere. Da hungersnøden hærgede i Norge i 1813, sejlede man læssevis af korn over Skagerrak. Naturligvis også selv om englænderne prøvede at forhindre disse transporter. Nordmændene var i nød, og de skulle hjælpes. Ganske vist »glemte« Sverige at hjælpe os militært i 1864, men i 1945, da Sovjetunionen bombede både Rønne og Nexø, og mange bornholmere blev hjemløse, da kom der hjælp fra Sverige. Det har man ikke glemt på Bornholm. Sverige hjalp en broder i nød.

Nu er det Sverige, der skal hjælpes. Den ulykkelige situation i Sverige skyldes naturligvis den helt håbløse coronapolitik, man har ført. Havde man gjort som i Norge og Danmark, havde man i Sverige ikke i dag stået over for en sundhedskatastrofe. Og midt i denne katastrofe ser det ikke ud til, at man i Sverige vil ændre kurs på nogen måde. Man har stadig tiltro til en handlingslammet regering og rigsdag, der bare blindt følger Anders Tegnell, der er Sveriges svar på Komiske Ali, og som har demonstreret manglende faglig viden. Dette er en sand tragedie.

Nu kommer vi så til det afgørende problem. Hvis ikke Tegnell fjernes fra sin ophøjede position, og hvis ikke den svenske regering ændrer på sin politik, så vil dansk hjælp ikke nytte noget som helst. Så noget må der ske.

Normalt skal man hjælpe en broder i nød uden nogen betingelser, men i dette tilfælde vil der blive spildt en masse ressourcer – især menneskelige og velvilje fra danske myndigheder og dansk sundhedspersonale, hvis ikke man kommer til fornuft i Sverige. Vi må tillade os at stille nogle specifikke krav for ikke at hjælpe helt forgæves.

Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk