Heidegger, Böll og Hitler

Der lå i nazismen en kritik af det moderne, overfladiske og hektiske industri-liv i kapitalismens skygge. Denne kritik tiltrak Hamsun, Jünger, Ezra Pound og mange andre af tidens forfattere.

Ole Hyltoft: Der er en interessant overensstemmelse mellem mellemkrigstidens nazistiske ideer og 50’ernes og 60’ernes socialistiske kritik af moderniteten, som vi oplevede den herhjemme. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tak til Berlingske for Esben Schjørrings og Hans Hauges indholdstætte og aldeles fremragende sider om den nazistiske filosof Martin Heidegger. Og så blev de bragt netop den 9. april! Touche.

Der lå jo i nazismen en kritik af det moderne, overfladiske og hektiske industri-liv i kapitalismens skygge. Denne kritik tiltrak Hamsun, Jünger, Ezra Pound og faktisk mange andre af tidens forfattere. Modernitets-kritikken blev bare allerede fra 20’erne totalt overskygget af nazi-typernes vulgære og forbryderiske praksis.

Der er en interessant overensstemmelse mellem mellemkrigstidens nazistiske ideer og 50’ernes og 60’ernes socialistiske kritik af moderniteten, som vi oplevede den herhjemme, inden 68’erne for frem med deres ensrettende og kulturløse marxisme.

Jeg havde en snak om dette med forfatteren Heinrich Böll i København lige efter, han havde fået Nobelprisen. Jeg nævnede nazismens middelalder-dyrkelse og modernitetskritik for ham. Til min overraskelse sagde han: »Der tager De fejl. Nazismen var netop toppen af moderniteten. Teknologisk lå den helt i spidsen, strømlinet og effektiv. Det var derfor, den kunne holde demokratierne stangen i så mange år.«

Vi havde vel begge ret. Nazismen udnyttede de moderne, teknologiske fremskridt, som var del af partiets oprindelige had til jøder og hjemstavnsløs kapitalisme. Derved dementerede nazismen sin egen kritik af moderniteten, den der fik bl.a. Heidegger til at melde sig ind i partiet.

Hitler kombinerede den barbariske side af middelalderen med den moderne tids fremmeste teknologi. I krigsindustrien drejede det sig om V 2-raketterne og jetjagerne.

Mister en filosof, eller overhovedet en meningsmager, ikke sin autoritet, hvis han går uden om virkeligheden?