Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Gymnasieelev: Undskyld til de ældre

»Fortiden har bragt os dårligdomme såsom dieselbiler, men trods det, må vi ikke glemme, at de biler blev fremstillet i udviklingens navn.« Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vender sig i mig, når Selma Montgomery i Debatten på DR udtaler sig om min generations klimaklynkeri. Jeg er uenig, og derfor vil jeg gerne give en høj og klingende tak til vores voksne. Vi er privilegeret. Verden har aldrig været et bedre sted end den er nu. Vi er blevet beriget med bæredygtighed og grøn produktion samt mindre fattigdom og mere velstand.

Klimadebatten aftegner følelser og mismod, fremfor fornuft og faktuelle data fra min generations side. Vi har reelle klimaudfordringer, det erkender jeg, men klimafantastisk propaganda løser ingen problematikker – det fører kun til angstramte børn med dommedagsprofeti plantet i deres hoveder. Min generation må i stedet for klynkeriet videreføre de grønne værdier, vores forrige generationer satte i værk.

Jeg tror, åbenbart som en af de få i min generation, på fremtiden, samt at vi med vores høje levestandard har midlerne og ressourserne til at gøre en afgørende forskel for vores klode. Jeg tror derimod ikke på, at klimaudfordringer løser sig med et fingerknips, men ved fornuftbaserede løsninger samt teknologi i stedet for skolestrejke, kødfrie-dage eller flyskam.

Der mangler realitetssans i debatten, når vi unge stiller os op og leger voksne. Vi fortæller vores voksne, at de ikke har gjort nok, mens vi ikke selv kan komme med faktuelle informationer og løsningsbaseret forslag, der rent faktisk kan gøre en markant forskel for klimaet. Klimaudfordringerne kræver samarbejde mellem generationer og landegrænser. Det løses ikke blot ved at pege fingre ad dem, man mener har overdraget os en ødelagt klode.

Fortiden har bragt os dårligdomme såsom dieselbiler, men trods det, må vi ikke glemme, at de biler blev fremstillet i udviklingens navn. Og ja, vi betaler alle prisen for fortidens synder og uvidenhed – men vi, den yngre generation, må ikke glemme at det er den udvikling, der har skabt den gode, velstående verden, vi lever i nu. Derfor vil jeg gerne både sige undskyld og tak til vores ældre. Katrine Fischer, Hellerup, gymnasieelev og bestyrelsesmedlem for Liberal Alliance i Nordkøbenhavn