Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Groft sagt: Er frygten for islamistisk terror nu en styrke?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så kan de lære det

Christian Marcussen

21. juli var der P1 Debat om Muhammedtegningerne. En af deltagerne var Kashif Ahmad, som i sin tid stiftede det fejlslagne pakistanske partiprojekt Nationalpartiet. For tiden beriger han Radikale Venstre som både kommunalvalgs- og folketingskandidat.
Under debatten fik Ahmad fremsat en temmelig opsigtsvækkende analyse af avisernes selvcensur:

»Jeg synes da, det er en styrke, at aviserne vælger IKKE at trykke det. (…) De har måske lært lektien, eller også er de blevet klogere, og det har man lov til, og det synes jeg, at man skal hylde dem for. Jeg synes, at det er en styrke.«

Er Ahmad uvidende om, at avisernes »valg« om ikke at trykke tegningerne skyldes frygten for islamistisk terror? Er han ligeglad? Eller er det i virkeligheden bare denne »lektie«, som han gerne vil rose medierne for at have lært, og som han ligefrem kalder en styrke?
Det synes Groft sagt, at Ahmad skylder svar på.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Falsk bevidsthed

Peter Nedergaard

Den cubanske befolkning er gået på gaderne i et oprør mod det kommunistiske regime. Befolkningen vil have demokrati og økonomiske reformer, så de kan få indflydelse på politikken og varer i butikkerne. Ifølge venstrefløjsbladet Arbejderen er oprøret »et klassisk amerikansk forsøg på at skabe regimeforandringer. Det minder om USAs tilsvarende bestræbelser på at destabilisere og udsulte lande som Venezuela, Nicaragua.« USAs destabiliseringsforsøg skulle blandt andet være sket via kampagner på de sociale medier. Visse på venstrefløjen mener tilsyneladende ikke, at demonstranter er i stand til at tænke selv. De er viljesløse ofre for manipulation. De lider af falsk bevidsthed. Modsat naturligvis på venstrefløjen omkring Arbejderen. Her har man en sand udemokratisk bevidsthed.