Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Grønt er godt for både frøer og mennesker

»Boligpolitikken i København skal ikke længere styres udfra, hvordan man kan opretholde de høje grundpriser og af den vej betale af på gælden fra metroen. I stedet skal boligpolitikken styres efter, hvordan vi får etableret mange flere billige boliger,« skriver Line Barfod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Bent Winther hænger fast i en gammel opfattelse af, at man ikke kan være både rød og grøn. Han skriver, at man ikke både kan kæmpe mod bolignød og for spidssnudede frøer. Men Bent Winther overser fuldstændigt, at Enhedslisten er grundlagt udfra en opfattelse af, at det røde og det grønne hænger uløseligt sammen. Det ligger faktisk i vores navn: Enhedslisten – de Rød-Grønne.

Hvis ikke vi gennemfører en grøn omstilling, vil klimaforandringer og masseudryddelse af natur gøre det meget svært for mennesker at overleve. Og hvis vi skal gennemføre en grøn omstilling, så er vi nødt til grundlæggende at ændre den måde, vores samfund styres på.

Dertil kommer, at Bent Winther overser en væsentlig grund til, at det er så svært at bygge billige boliger i København. Nemlig den usunde konstruktion, hvor økonomien i Metroselskabet, By & Havn og Københavns Kommune som ejere, er helt afhængig af, at grundpriserne i København holdes på et meget højt niveau. Og med høje grundpriser bliver det meget svært at få bygget billige boliger.

I årtier har man solgt og solgt af fremtidige generationers værdier i København og bygget på de grønne områder og i havnen. Og boligpriserne er stadig alt for høje. Vi er nødt til grundlæggende at ændre præmissen. Boligpolitikken i København skal ikke længere styres ud fra, hvordan man kan opretholde de høje grundpriser og af den vej betale af på gælden fra metroen. I stedet skal boligpolitikken styres efter, hvordan vi får etableret mange flere billige boliger.

Vi skal sende spekulanterne ud på et vigespor og i stedet lade fællesskabet komme først. Der er mange steder i byen, hvor det er muligt at bygge flere boliger, nogle steder 20, andre steder 50 eller 100. Det lyder ikke af meget, men når man ser på, hvor meget det giver tilsammen, så bliver det rigtig mange. Dertil kommer de mange tomme bygninger, der kan omdannes til boliger. Og muligheden for at omdanne nogle af de dyre boliger, ikke mindst ferieboligerne, til billige boliger. Vi vil sætte os sammen med almene boligorganisationer, byplanlæggere, arkitekter, entreprenører, håndværkere og lokale borgere og sammen med dem finde de steder, hvor der er mulighed for billige boliger.

Og samtidig med, at vi vil finde veje til at få etableret mange flere billige boliger, vil vi fortsætte kampen for, at alle københavnere og ikke kun de, der har egen have, skal have adgang til grønne områder.

Line Barfod, borgmesterkandidat for Enhedslisten – de Rød-Grønne