Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Grønland og antinationalisme

»Da jeg var ung, var Grønland et amt i Danmark. Siden er området blevet så selvstændigt, som det overhovedet kan lade sig gøre med et indbyggertal på 57.000. De kan umuligt styre det enorme landområde uden en 'storebror',« skriver Arne Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu ser vi igen et langt ude (men meget oppe i tiden) antinationalt indspark fra Jon Stephensen. Denne gang skulle Danmark stadig optræde som kolonimagt.

Da jeg var ung, var Grønland et amt i Danmark. Siden er området blevet så selvstændigt, som det overhovedet kan lade sig gøre med et indbyggertal på 57.000. De kan umuligt styre det enorme landområde uden en »storebror«. I øvrigt skal et selvstændigt land ifølge internationale konventioner være i stand til at håndhæve landets suverænitet, også militært.

Grønland blev mestendels selvstændigt med eget parlament på et marginalt flertal i en folkeafstemning i Grønland samt efterfølgende accept i Folketinget. Det kan undre, at det grundlovsmæssigt var muligt for det danske folketing at afgive så meget suverænitet uden en folkeafstemning i Danmark.

Med dette antal indbyggere kan man selvsagt ikke have samme uddannelsessystem som Danmark. Derfor skal man naturvis tale dansk (eller engelsk), hvis man vil opnå højere uddannelser.

Grønland er officielt tosproget, hvorfor der ikke kræves kyndighed for udsendte i det grønlandske sprog (som i virkeligheden er udviklet under ledelse af danskere på grundlag af og med meget stor affektion for de grønlandske dialekter).

Jeg ved ikke, om teaterdirektøren nogensinde har været på - undskyld, i - Grønland, men der ville han sikkert have oplevet en langt større diskrimination af danskere, end grønlændere oplever her.

Også danske hjemløse kan opleve forfærdelige forhold og fejlbehandling. »Vi ejer jer,« skulle en ung dansker have sagt til en grønlandsk ung mand. Der bliver ytret mange tankeløse bemærkninger. Jeg håber, at det er den type, jeg har været udsat for, når jeg flere gange har hørt bemærkningen »rejs hjem, dansker« under ophold i Grønland.

De forfærdelige forhold i Grønland med alkoholisme, selvmord og børnemishandling kan alene tilskrives de danske myndigheders manglende mulighed for indgreb ved f.eks. at øremærke en del af det store bloktilskud.

Danmark har storsindet givet grønlændere mulighed for helt at træde ud af fællesskabet. Det er klart, at Danmark historisk har begået fejl i administrationen af og samarbejdet med Grønland. Men der er tale om det mest milde kolonistyre og det mest eftergivende efterfølgende samarbejde, verden har set.

Er Grønland trætte af Danmark, har de realistisk kun den mulighed at vælge en anden »storebror«. USA, Rusland, Kina? – god fornøjelse.

Arne Mikkelsen, København