Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Grib ind over for Nets - ellers vil dette ultraliberalistiske tyveri brede sig

Stefan Go?tz bestyrelsesformand for Nets
Stefan Götz, bestyrelsesformand for Nets Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Spin. Grådighed. Tågesnak. Formanden for Nets, den tyske Stefan Götz, prøver nu at redde situationen. Det slipper han meget dårligt fra. Han siger, at Nets desværre har været dårlig til at kommunikere. Syv mia. kr. er den maksimalt mulige bonus, heraf ca. 1,9 mia. til direktør Bo Nilsson. Men, siger Stefan Götz, det mest sandsynlige er en samlet bonus til de 86 bankfunktionærer på 2-3,7 mia. kr., eller kun (!) ca. 0,6-1,0 mia. kr. (min forholdsvise beregning) til direktøren.

Det er fortsat vanvittigt. Samlet, sandsynlig bonus til én bankfunktionær i Danmark på 1,1-1,6 mia. kr. for fem-seks års indsats, foruden den allerede store direktørløn. Samtidig siger Stefan Götz uden at blinke, at det er direktør Bo Nilssons egne penge, som han har investeret i Nets' risiko-villige forretning. Nej, nej, det er jo dele af de 600 mio. kr., som han allerede har fået i bonus af Nets i 2016. Dette kan kun kaldes ét: Selskabstømning af Nets i direkte samarbejde med en kapitalfond. Det er efter min mening kriminelt og som minimum ikke en del af Nets' egne forretningsmål, og dermed ulovligt.

Husk, at Nets har monopol i Danmark. Du og jeg betaler uden at kunne vælge fra. Og vi betaler for en service, som for 30-40 år siden blot var en udgift, som bankerne søgte at minimere til gavn for deres kunder. Det var overhovedet ikke set som en uendelig guldgrube i sig selv. Nuvel, betalingsformidling kræver IT, maskiner og organisation, men det gjorde det også, da Nationalbanken stod for check-clearingen i Danmark, uden at en krone blev indtjent på denne service.

Hvis vi ikke straks griber ind over for Nets, vil dette ekstrem-ultraliberalistiske tyveri fortsat brede sig. Det må stoppes politisk. Danmark eller evt. EU må levere denne service til sine borgere for et profit-frit minimumsgebyr eller helst helt gratis. Poul Erik Tranberg, København Ø