Grav videre, Berlingske

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ældre ansatte fyres oftere i den offentlige sektor end i den private. Ja, der er desværre intet nyt i den sag. Bare tænk tilbage på oprettelsen af skattecentrene rundt omkring i landet tilbage i 2006-07. Der blev det bevist, at lederne i de enkelte afdelinger generelt tvangsflyttede medarbejdere på grund af alder og ikke på grund af opgaveindhold og kvalifikationer.

Det kunne være interessant, hvis Berlingskes gravergruppe afdækkede hele problemet med behandlingen af seniorer på offentlige arbejdspladser. Det er jo ikke kun djøf’ere, der bliver ramt af fyringerne. Hvor mange inden for HK, 3F og FOA er blevet fyret i den aldersgruppe? Det kunne også være interessant at finde ud af, hvor mange i aldersgruppen +55 der er blevet nyansat i diverse kommuner, regioner, ministerier og styrelser de sidste to-tre år. Det er jo regeringens politik, at vi skal blive på arbejdsmarkedet i længere tid, og så må det jo også være i regeringens interesse, at seniorer har mulighed for ansættelse på offentlige arbejdspladser.

En måde at komme aldersdiskriminationen på de offentlige arbejdspladser til livs kan være at stille de offentlige ledere personligt til ansvar for, at de overholder ligebehandlingsloven. De skal kunne drages til ansvar økonomisk, hvis deres beslutning i disse sager resulterer i en erstatning til den person, som er blevet udsat for aldersdiskriminationen. Det er jo ikke holdbart, at regningen for deres lovovertrædelser havner hos skatteyderne.