Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Gør op med enøjet dansk kritik af Israel

»Der er vitterligt behov for at gøre op med den enøjede kritik af Israel.« Fold sammen
Læs mere
Foto: ABIR SULTAN

Den nye danske regering har i FN-regi gjort sig stærkt uheldigt bemærket ved at stemme for en kritik, der ensidigt retter sig mod Israel. Det er FNs Økonomiske og Sociale Råd, der i sidste uge har kritiseret forholdene for de palæstinensiske kvinder på Vestbredden, som kontrolleres af Israel.

Derimod er der ingen kritik af det palæstinensiske selvstyre, som ellers har ansvaret på Vestbredden. FNs råd bruger heller ikke tid på tilsvarende kritik på f.eks. Saudi-Arabien, Yemen eller Irak. Det er ikke unikt for FN. I FNs menneskerettighedsråd optages Israel – og kun Israel som det eneste land i verden – som et fast kritikpunkt på dagsordenen. Det er en ekstremt enøjet og unuanceret kritik.

Den har også den uheldige effekt, at al tænkelig kritik af Israel pludselig bliver acceptabel i brede kredse. Og efter som Israel er den eneste jødiske stat i verden, er kritikken også udtryk for en stigende antisemitisme rettet mod jøderne. Det ser vi også i Danmark, hvor den jødiske Carolineskolen bevogtes af politiet, hvor den jødiske slagter får smadret sine ruder, hvor man ikke kan gå med kalot i flere områder af byen og ikke mindst terrordrabet ved Synagogen i kølvandet af drabet ved Krudttønden.

Under den forrige regering fik daværende udenrigsminister Anders Samuelsen øje på problemerne. De danske stemmeafgivelser blev ændret og de midler, som blev sendt til det Hamas-kontrollerede Gaza, blev begrænset. De misbruges nemlig i stort omfang til egentlig krigsførelse ligesom Hamas står for massive krænkelser af selv de mest basale menneskerettigheder.

Jeg er med på, at det er sommerferie og den nye udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lige skal sætte sig i stolen. Men der er vitterligt behov for at gøre op med den enøjede kritik af Israel. Vi ser allerede konjunkturerne til en større antisemitisk bølge – og det har Danmark et medansvar for at stoppe. Finn Rudaizky, medlem af Københavns Borgerrepræsentation for DF