Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Gør J.D. Herholdts bygning til bibliotek igen

Arkitekten J.D. Herholdts universitetsbibliotek, der ligner den lange sal i 1700-talsbiblioteket Trinity i Dublin, ligger ubenyttet hen midt i København, men blev i årtier brugt som bibliotek. Nu overvejer Københavns Universitet, hvad det smukke rum kan anvendes til i fremtiden Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

I den seneste tid har Berlingske bragt artikler om J.D. Herholdts biblioteksbygning i Fiolstræde, som nu ikke længere bliver anvendt til den funktion, den var tiltænkt i 1861, nemlig som bibliotek.

Denne bygning var den første i Danmark, som efter en arkitektkonkurrence blev bygget alene med det formål at fungere som bibliotek, d.v.s at indeholde bøger. Og det er denne funktionalistiske tankegang, som går igen i bygningens arkitektur.

I 1997 gennemgik bygningen for et stort millionbeløb en gennemgribende modernisering, som ikke alene gjorde bygningen klar til den moderne teknologi, men som f.eks. også medførte, at lofterne blev renset, hvorved det oprindelige meget smukt malede loft blev synligt.
Men afgørende var, at man ved denne modernisering nu stod med et fuldt moderne bibliotek, der stadig rummede den kulturarv, som Herholdt grundlagde, ligesom der nu blev offentlig adgang til bygningen.

Da bygningen efter at have fungeret som bibliotek i ca. 150 år i 2009 blev frataget denne funktion, skete det på et tidspunkt, hvor den med sin beliggenhed midt i Latinerkvarteret fungerede efter sit formål, herunder som et meget attraktivt studiemiljø for de studerende. Der findes i dag næppe bedre studiepladser end dem, der var i den gamle bygning, hvor man kunne sidde enten alene eller i små grupper mellem de høje reoler fyldt med bøger.

Når man skal drøfte, hvad der skal ske med denne smukke bygning i fremtiden håber jeg, at man i overvejelserne medtager muligheden for igen at anvende bygningen til det formål, den var bygget til, nemlig som bibliotek. Ikke alene af hensyn til kulturarven, men også af hensyn til de studerende, som igen kan få et attraktivt studiemiljø i Latinerkvarteret tæt på Nørreport Station. Og endelig af hensyn til offentligheden (herunder turister) som derved igen kan få adgang til denne enestående bygning og ved passage gennem Fiolstræde kunne se på en bygning fuld af bøger og liv. Bodil Koch, Helsinge